no waste frittata

No waste, want een frittata is ideaal voor restjes gare groenten en wat laatste verse kruiden en bladgroenten. Deze goedgevulde omelet eet je zowel warm als koud.

frittata (italiaanse groenteomelet)

hoofdgerecht | 4 personen / hapje | 10 personen

Verwerk er gare groente in als boontjes, broccoli, bloemkool, venkel, prei, spruitjes. Of rauwe bladgroenten als spinazie, rucola, snijbiet of andijvie. Bak bladgroenten eerst kort zodat ze slinken voordat je het eimengsel erbij giet. Kook harde, rauwe groenten eerst beetgaar, voordat je ze in de omelet verwerkt. Je kunt er ook restjes vleeswaren als ham of salami in verwerken voor extra smaak.

8 eieren
100 g parmezaanse kaas, geraspt
25 g basilicumblaadjes, grof gehakt
10 g salieblaadjes, fijngesneden
2 tl verse tijmblaadjes
4 el milde olijfolie
300-500 g bladgroente of 500 g gare stevige groenten
evt. nog 12 kerstomaatjes, gehalveerd
ook nodig: ovenvaste koekenpan

Verwarm de oven voor op 150°C. Klop de eieren los in een kom en voeg kaas en kruiden toe. Verhit de olie in een grote ovenvaste koekenpan.

1. Laat voor een frittata met bladgroenten eerst 300-500 g bladgroente in wat olie op hoog vuur slinken. Giet evt. een teveel vocht af. Schenk dan het eimengsel in de pan en roer alles een keer door. Temper het vuur en bak de omelet ± 3 min. Evt. kun je nog wat gehalveerde tomaatjes, snijvlak naar boven, toevoegen. Zet de pan in de oven en bak de omelet gaar in 15 min.

2. Giet voor een frittata met gare groentes eerst de helft van het eimengsel in de pan. Laat 1 min. garen, verdeel de groente erover en giet dan de rest van de eieren erop. Bak de omelet in 3 min. op matig vuur halfgaar, zet de pan dan in de oven en bak in ± 15 min. gaar.

Stort de frittata op een groot bord of schaal. Dit gaat makkelijk door het bord eerst als ‘deksel’ bovenop de omelet te leggen en dan de pan met bord en al om te draaien. Draai zo nogmaals, zodat de bovenkant weer boven komt. Serveer in punten gesneden.

bereiden ± 15 min. | oventijd ± 15 min.

RECEPTEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN  

 

No Waste Fritatta