citroensoufflé

Deze citroensoufflé is makkelijker te maken dan je zou denken en je hebt  maar een paar ingrediënten nodig. Het geheim: luchtig beslag waar je eiwitschuim doorheen spatelt.

Deze klassieke limonade is er zó lekker bij! 

klassieke citroensoufflé
nagerecht | 4 stuks

25 g boter
70 g fijne kristalsuiker + extra om te bestuiven
3 el bloem
1 el maïzena
250 ml melk
rasp en 3 el sap van 1 (bio)citroen
4 eieren, op kamertemperatuur, gesplitst poedersuiker, voor het bestuiven
ook nodig: 4 ramequins of soufflévormpjes (inhoud 250 ml)

Verwarm de oven voor op 200ºC. Schuif een bakplaat in de oven. Smelt wat van  de boter in een steelpan en vet hiermee  de vormpjes dun in. Bestuif ze licht met kristalsuiker. Verwarm in een steelpan  op hoog vuur de rest van de boter tot  zich schuim vormt, maar laat niet bruin worden. Voeg de bloem en maïzena toe.

2  Roer 1 min. tot het mengsel begint te pruttelen. Neem van het vuur. Voeg onder voortdurend kloppen met een garde gelei- delijk de helft van de melk toe, zodat je een glad mengsel krijgt. Klop de rest van de melk erdoor en klop het mengsel weer glad. Roer 4 el suiker erdoor.

Verwarm op matig vuur onder voortdurend roeren in 3-4 min. tot het kookpunt en laat het mengsel binden. Neem van het vuur en roer het citroensap en de rasp erdoor. Klop de eierdooiers erdoor.

4  Schep het mengsel in een grote kom. Klop in een andere, schone kom de eiwitten met een mixer tot stijve pieken. Klop geleidelijk de rest van de suiker erdoor, zodat je glanzend schuim krijgt.

Schep eerst een kwart van dit eiwitschuim bij het citroenmengsel en spatel het vlug erdoor met een metalen lepel. Voeg dan  in delen de rest van het eiwitschuim toe  en spatel het luchtig erdoor, maar roer niet te lang.

6  Schep het luchtige citroenmengsel in de ingevette, besuikerde vormpjes. Laat je vinger langs de rand glijden. Zet de bakjes op de voorverwarmde bakplaat. Bak de soufflés 20 min. tot ze net stevig en mooi uitgerezen zijn. Strooi er poedersuiker  over en serveer direct.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 20 min.

RECEPT EN TEKST MICHELLE SOUTHAN FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING MICHELLE NOERIANTO
BEREIDING JOHN HENSELER BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

citroensouffle-delicious