mosselen met cider

Ze zijn weer: Zeeuwse mosselen. Klein, maar fijn luidt het oordeel van de kenners. Kook ze zo in een hun eigen vocht, met wat groenten en een scheut wijn. Of ga voor deze Bretonse variatie met cider. De mosselen krijgen een zoet accent door de appel, een zout accent door het spek en een knapperige beet door de bleekselderij. De crème fraîche zorgt ervoor dat het mosselvocht niet zo waterig is: heerlijk om stukjes stokbrood in te dopen! Drink er een Bretonse cider (demi-sec of brut) bij; je kunt dezelfde cider ook voor het gerecht gebruiken.

hoofdgerecht (2 personen)

1½ kg mosselen
1 appel (goudrenet)
1 sjalot, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, in schijfjes
50 g katenspek, in dunne reepjes
1oo ml crème fraîche
100 ml droge cider* (slijter)
2 el peterselie of selderijblad
extra nodig: appelboor

Controleer de mosselen. Gebruik alleen dichte mosselen. Verwijder kapotte exemplaren en open schelpen die niet dichtgaan na een ferme tik tegen het aanrecht. Bewaar de mosselen evt. tot gebruik in koud water.

Was de appel, boor het klokhuis eruit, snijd de appel in plakken en halveer deze. Verwarm de sjalot, bleekselderij, appelschijfjes en spek in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg, zodra de ingrediënten beginnen te geuren, de mosselen toe, verdeel de crème fraîche erover, voeg naar smaak peper toe en schenk de cider erover. Breng het gerecht aan de kook en kook de mosselen al omscheppend in ± 8 min. gaar. Verwijder nog gesloten exemplaren.

Strooi de peterselie erover en dien de pan met mosselen op. Serveer er vers, warm stokbrood bij en bijvoorbeeld witlofsalade.
Bereiden ± 20 min
p.p. ± 575 kcal/ 17 g koolhydraten/ 40 g vet

*Bretonse cider is een totaal ander product dan wat wij in Nederland als cider kennen. De Bretonse appeltjes waarvan de cider wordt gemaakt, zijn klein en hebben vaak welluidende Keltische namen. Sommige soorten zijn al eeuwenoud. Die appeltjes en de melange van bittere, zure en zoete soorten in combinatie met de vergisting, bepalen de smaak. Cidre doux (twee procent alcohol) kent een kort gistingsproces en droge cider (brut) heeft een alcoholpercentage van zes procent. Kerné cider (demi-sec), met een alcoholpercentage
van vierenhalf procent, wordt traditioneel gemaakt op de westpunt van Bretagne.

Receptuur en bereiding restaurant Côte Ouest, Amsterdam Fotografie Eric van Lokven Styling Bertien Minnigh

 

mosselen recept mosselen in cider-delicious