lamsbout ‘sept-heures’

Een botermalse lamsbout met een rijke saus van gebakken uien en knoflook. Left-overs? Verdeel het vlees dan de volgende dag in flinters en verwarm ze met de saus en gekookte linzen in een steelpan met dikke bodem. Voeg wat munt, feta en gegrilde paprika toe en serveer dit als lauwwarme winterse salade.

lamsbout ‘sept-heures’

hoofdgerecht | 6 personen

1½ el olijfolie
1 lamsbout van 2½ kg, vetranden verwijderd
2 uien, in dikke ringen
1 bol knoflook, in tenen verdeeld, ongepeld
2 bossen bospeentjes, schoongeboend
500 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
¼ bosje verse tijm
4 gedroogde laurierblaadjes

Verwarm de oven voor op 110ºC.

Verhit de olie in een grote braadslee of ovenvaste braadpan op hoog vuur. Bestrooi de lamsbout met zout en peper en braad hem in 8 min. rondom aan. Leg hem op een schaal. Roerbak de uiringen 2 min. en neem de pan van het vuur.

Leg de lamsbout terug in de braadslee of braadpan. Verdeel de knoflook en worteltjes eromheen. Voeg de wijn, bouillon, tijm en laurierblaadjes toe. Dek de braadslee of pan zorgvuldig af met aluminiumfolie. Stoof het vlees 7 uur in de oven, waarbij je het tussentijds af en toe bedruipt.

Leg de lamsbout met de worteltjes op een schaal en houd ze warm. Verwijder de tijm en laurier. Schep de uiringen in een keukenmachine. Druk de knoflook uit de vliesjes en pureer ze samen met de uien. Schep het bovendrijvende vet van de jus.

Voeg de uienpuree toe aan de jus. Breng aan de kook op het fornuis op middelhoog vuur. Laat in ± 30 min. inkoken tot de helft. Serveer het lamsvlees met de worteltjes en de saus.

Bereiden ± 1 uur / oven ± 7 uur.

RECEPT ALISON ADAMS FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING YAEL GRINHAM BEREIDING BRETT SARGENT

lamsbout-delicious