kweepeer in pikante specerijensiroop

Kweepeer is een klassieke, oude vrucht met een alles behalve egaal en charmant uiterlijk. Zeg maar het lelijke eendje onder de appels & peren. Vers uit de hand is de vrucht niet eetbaar, want zuur en hard, maar eenmaal bereid is dat lelijke eendje veranderd in een sprookjesachtig lekkernij. Wij kookten kweepeer afgelopen week in een geurige, pittige specerijensiroop. 

kweepeer in pikante specerijensiroop

200 g rietsuiker
1 kaneelstokje
1 steranijs
2 gedroogde chilipepers
1 kweepeer

Los de suiker op laag vuur in 250 ml water op. Voeg de kaneel, de steranijs en de chilipepers toe en laat de siroop ca. 15 min. op laag vuur trekken. Snijd intussen de (ongeschilde!) kweepeer in partjes van 1/2 cm. Leg de kweepeer meteen in de siroop en kook ze op laag vuur in ca. 8 min. knapperig gaar. Of kook ze wat langer als je van zachter vruchtvlees houdt; het vruchtvlees van de kweepeer verandert bij langer garen bovendien van kleur, naar diep roze en vervolgens rood.

Bewaartip Neem de knapperige kweepeer uit de siroop en leg de partjes in een schaal. Laat de siroop afkoelen (nog een kweepeer in deze siroop koken kan ook) en schenk de siroop weer over de kweepeer; zo houden de partjes hun lekkere beet. Bewaar ze afgedekt in de siroop op een koele plek. Geef de siroop er later apart bij of gebruik de siroop voor het zoeten van ontbijtgranen, nagerechten of dressings.

Leg voor een kweeperentaart de gekookte partjes kweepeer op een ronde, ingeprikte bladerdeegbodem, lepel er een beetje van de dikke, afgekoelde siroop over en bak de taart in een voorverwarmde oven van 200 ºC in 20-25 min. goudbruin, krokant en gaar. Lauwwarm is de taart het lekkerst, zeker met een lepel dikke biologische yoghurt of crème fraîche, bol boerenvanilleroomijs, verkruimelde pittige blauwader of verse geitenkaas.

kweepeer-delicious