kalfsrib-eye  met knoflook- uienmarmelade

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het grillen van kalfsvlees geeft nét even die mediterrane touch die we zo goed kunnen gebruiken in deze winterdagen. De knoflook-uienmarmelade maakt het helemaal compleet. Schrik niet van het knoflookgeweld, want als je knoflook langzaam stooft, krijg je een heerlijke notensmaak met slechts een vleugje knoflook…héérlijk!

kalfsrib-eye met knoflook-uienmarmelade

hoofdgerecht | 4 personen

25 g boter
5 rode uien, fijngesneden
2 bollen knoflook, gepeld (of ruim 15 teentjes)
takje rozemarijn
1 laurierblaadje
1 glas rode wijn
4 (biologische) kalfsrib-eyes van 175 à 200 g
50 ml kalfsfond (pot)

De marmelade bereid je 24 uur van te voren. Gekoeld en afgesloten kun je deze marmelade 1 week bewaren in de koelkast.

Smelt de boter, laat uitbruisen en voeg de uien toe. Laat ze zachtjes bakken, maar niet kleuren. Doe de 10 hele knoflooktenen bij de uien en laat ze zachtjes 5 min. meebakken. Voeg het takje rozemarijn en de laurier toe. Blus af met de wijn en laat 2 uur zachtjes stoven op heel laag vuur (op warmhoudplaatje). Voeg nog een beetje wijn toe als het te droog wordt. Breng op smaak met zout en peper en pureer het mengsel met de staafmixer of de keukenmachine. Druk door een zeef.

Blancheer de overige tenen knoflook ± 2 min. in kokend water, houd apart. Verwarm de kalfsfond en voeg samen met de geblancheerde knoflooktenen toe aan de marmelade. Laat de marmelade nog 1 uur trekken op het warmhoudplaatje. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik koel.

Gril de rib-eye op de directe manier ± 3 min. aan iedere kant. Serveer met de uienmarmelade op kamertemperatuur. Geef er dikke frieten of gepofte aardappel bij.

Bereiden ± 30 min / stoven ± 3 uur.

PRODUCTIE MERIJN TOL RECEPTEN REITSE SPANNINGA FOTOGRAFIE ERIK VAN LOKVEN STYLING LAURA JONGENEEL

Dit recept verscheen eerder in delicious.

kalfsrib-eye-delicious