kaasfondue van emmenthaler en beaufort

Kaasfondue: het doet ons altijd een beetje denken aan zo’n retro-oranje fonduepan op tafel waar je vroeger met de hele familie omheen zat. Dat kan natuurlijk ook wat moderner en meer ‘delicious.’! Maak deze kaasfondue van emmenthaler en beaufort.

Wil je niet thuis, maar een keer ‘uit’ kaasfonduen? (Dan trouwens wel met die – stiekem best wel leuke – retro-oranje fonduepan!) Reserveer dan bij het delicious.fondue-arrangement!

kaasfondue van emmenthaler en beaufort

hoofdgerecht | 4 personen

Tip: ook lekker bij een fondue zijn geblancheerde seizoensgroenten, zoals wortel, pastinaak, spuitjes, stukjes biet, etc., om ze in de fondue te dopen. Of geef er een groene salade bij.

50 g boter
50 g bloem
500 ml witte wijn (uit de Savoie)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
400 g emmenthaler (de Savoie), geraspt
100 g beaufort*, geraspt
mespunt nootmuskaat
stokbrood, cornichons (Franse augurkjes) en zilveruitjes, voor erbij

Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en bak deze in de boter tot het mengsel (de roux) korrelig wordt en aan de bodem van de pan begint te plakken. Schenk er al kloppend met een garde langzaam in delen de witte wijn bij. Voeg meer wijn toe als de dikke gebonden saus die ontstaat weer glad is. Breng de witte wijnsaus tegen de kook aan, voeg de knoflook toe en smelt er beetje bij beetje de kaas door. Laat de fondue ± 10 min. zachtjes pruttelen op laag vuur. Pureer de fondue evt. glad met een staafmixer en breng op smaak met de nootmuskaat en een beetje versgemalen peper. Serveer de fondue met stokbrood, cornichons en zilveruitjes.

* Als je geen beaufort kunt krijgen, vervang hem dan evt. door Comté of een pittige Goudse kaas.

Bereiden ± 25 min.

RECEPTEN EKE MARIEN  FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN, JANINE COUPERUS  STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING BART STUART  PRODUCTIE ELLEN VAN MOL

Kaasfondue Emmenthaler Beaufort