jambalaya

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vanavond op het vuur: een rasechte huisgemaakte Amerikaanse Jambalaya, uit de Cajun- en Creoolse keuken.

De naam jambalaya komt uit twee talen: het Frans en het West-Afrikaans. Jambon (Frans voor ham), á la (Frans voor ‘in de stijl van’) en ya-ya (West-Afrikaans voor witte rijst). Het gerecht zelf vindt waarschijnlijk z’n oorsprong in de Spaanse paella, die de Spaanse bezetters meenamen naar Amerika. Of dit waar is zullen we nooit weten, wat wat we wel zeker weten is dat we vanavond extra genieten van dit puur Amerikaanse gerecht.

Hoofdgerecht (4 personen)

4 el olijfolie
4 drumsticks
150 g chorizo, in blokjes
1 groene peper, zaad verwijderd, in reepjes
4 tenen knoflook, fijngesneden
150 g gekookte ham, in blokjes
1 el cajunkruiden
500 g langkorrelrijst
1 blik tomaatstukjes à 400 g
1 tl tabasco
7,5 dl kippenbouillon (tablet)
1 rode peper, zaad verwijderd, in reepjes
500 g grote gepelde rauwe garnalen (diepvries), ontdooid
3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
2 el fijngesneden peterselie
zout, versgemalen peper

Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en bak hierin de drumsticks in ± 10 min. rondom bruin. Leg ze op een bord. Bak in het bakvet de blokjes chorizo, groene peper en 2 teentjes knoflook 2-3 min. op zacht vuur. Bak de ham en cajunkruiden ± 2 min. mee.

Roer de rijst door het hammengselen voeg de tomaatstukjes met vocht en de tabasco toe. Voeg de bouillon toe en leg de drumsticks tussen de rijst. Laat de jambalaya afgedekt in 25-30 min. zachtjes gaar worden.

Verwarm intussen 2 el olijfolie in een koekenpan en bak hierin 2 tenen knoflook en de rode peper zachtjes aan. Schep de garnalen erdoor en laat ze op zacht vuur in 2-3 min. roze en ondoorschijnend worden. Schep de lente-ui en peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep de helft van de garnalen door de  Jambalaya en verdeel de rest erover. Lekker met een frisse salade.

Bereiden: ± 45 min. Kcal p.p.: ± 975
jambalaya-delicious