2x zelf tortilla maken: op basis van maïs en tarwe

Zelfgemaakte tortilla’s zijn zoveel lekkerder dan kant-en-klare. Kijk de kunst af van kookboekenschrijfster Yvette van Boven: die maakt ze van masa harina én van gewone bloem. Yvette: “Die zachte, vooral zelfgemaakte, tortilla’s zijn zo ontzettend lekker! Ze zijn in een mum van tijd klaar en eigenlijk kan alles erin. Gebruik geen gewoon maïsmeel voor de tortilla’s! Neem masa harina of maak tarwetortilla’s, die zijn ook lekker.”

Wat het verschil is tussen een taco en een tortilla? Yvette van Boven legt het je uit in dit artikel.

1. maïstortilla’s

basisrecept  voor 8 à 10 stuks

250 g masa harina*
evt. ook nodig: een tortillapers

Meng het meel met ± 300 ml water en een flinke snuf zout tot een zacht, kneedbaar deeg.

Laat afgedekt 30 min. op het aanrecht rusten. Rol tot bolletjes ter grootte van een golfbal.

Pers ze in een tortillapers tussen twee velletjes huishoudfolie of bakpapier tot heel dunne tortilla’s. Heb je geen tortillapers, rol de balletjes deeg dan uit tussen twee vellen bakpapier met de deegroller.

Verhit de koekenpan of de gietijzeren gladde kant van de grillplaat tot hij goed heet is en draai het vuur dan iets lager zodat de temperatuur gelijk blijft. Bak de tortilla’s aan beiden kanten kort, tot er donkerbruine puntjes op verschijnen.

Bewaar ze tot je gaat eten in een schone theedoek gewikkeld.

* Mexicaans maïsmeel, bestel het online of koop bij winkels met Zuid-Amerikaanse producten.

Bereiden ± 40 min. / rusten 30 min.

2. tarwetortilla’s

basisrecept voor 10 stuks

400 g bloem + royaal extra
1 tl bakpoeder
4 el olijfolie

Kneed bloem, bakpoeder, een snuf zout, 275 ml water en 4 el olijfolie tot een zacht deeg dat net niet plakt. Laat ± 15 min. afgedekt staan. Verdeel in 10 gelijke bolletjes en rol ze dun uit op een met bloem bestoven aanrecht. Bak ze verder zoals de maïstortilla’s.

Bereiden ± 40 min. / rusten ± 15 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN