wat is het verschil tussen taco en tortilla? Yvette van Boven legt uit!

Zoals Italianen duizenden recepten hebben voor hetzelfde pastagerecht, zo hebben Mexicanen dat voor taco’s. Taco is streetfood en wordt overal weer anders gegeten en ook overal weer net anders genoemd. Maar er zijn (basis)regels die ongeveer overal gelijk zijn. Yvette van Boven geeft ons een lesje in tortilla’s & taco’s! De reden? 4 oktober is het tacodag!

Zelf tortilla maken? Hier ontdek je stap voor je stap hoe je dat doet. 

Verschil tussen taco en tortilla

Yvette: ‘Een tortilla is alléén het pannenkoekje dat de vulling vasthoudt, een taco is een tortilla mét vulling, een gerecht dus. Tortilla’s worden gemaakt van tarwebloem of maïsmeel. En dat is meteen al een groot verschil!

Tortilla

Tortilla’s van tarwemeel zijn zacht en vouwen makkelijk. Die van maïsmeel zijn steviger van textuur en bite en hebben een meer uitgesproken smaak. Heel lekker, vind ik.

Net als bij pasta een bepaalde saus hoort, passen bij verschillende vullingen andere tortilla’s. Pittige vulling met veel bonen of pikant vlees gaat goed met maïstortilla’s, terwijl een zachte vulling van avocado, asperges en maïs misschien beter smaakt bij een tarwetortilla. Maar dit laat ik aan iedereen zelf over. Zoveel mensen, zoveel meningen.’

Speciale meel voor maïstortilla’s 

‘Gebruik voor maïstortilla’s alleen masa harina: maïsmeel bewerkt met gebluste kalk. Ander maïsmeel werkt niet, weet ik uit ervaring. Je koopt dat speciale meel bij goed gesorteerde toko’s of online.’

Taco

‘De taco is dus een tortilla met een vulling van vlees, vis of groenten. Er zijn taco’s die gemaakt zijn met gefrituurde maïstortilla’s — harde schelpen —, maar ook met zachte maïs- of tarwetortilla’s. En juist die zachte, vooral zelfgemaakte, zijn zo ontzettend lekker! Ze zijn in een mum van tijd klaar en eigenlijk kan alles erin. Op tacodagen maak ik restjes uit de koelkast op: wat bonen, ’n pepertje, beetje koriander en dan limoensap erdoor.

Of een stukje gebraden kip: even plukken, salsa erover: kan er prima in! Blikje maïs uit de voorraadkast: even opbakken met wat kruiden en hop: zo ertussen. Maar we koken er ook speciaal voor. Je zult merken hoe verslavend lekker ze zijn, en hoe gezellig je ze samen eet. Laat iedereen aanschuiven, taco’s zijn ultiem vrienden-over-de-vloer-voer!’.

Zelf aan de slag? Hier zijn twee van onze favorieten gerechten met tortilla van Yvette:

langzaam gestoofde inktvis, verse mango-avocadosalsa en basilicum
Een tortilla maken doe je zo. Investeer even tijd in het langzaam garen van de inktvis, dan wordt hij het malst. De frisse mango-avocadosalsa maakt het helemaal af.
naar recept
tips voor tortilla
tortilla met falafel van zwarte bonen en citrusroom
Met een tortilla kun je alle kanten op. Vul met vlees, groenten, pepers en kruiden, of maak deze tortilla met falafel van zwarte bonen. Een hele fijne vegetarische variatie!
naar recept
falafel - delicious

Recepten & styling: Yvette van Boven. Fotografie: Oof verschuren. Bewerking: Dosia Brewer

Meer taco’s?

ontbijttaco’s uit Californië
Californië is een culinaire smeltkroes. Goudkleurige stranden, hoogstaande gastronomie, biologisch en ultravers: je vindt het allemaal op deze vruchtbare bodem. Het is ook de bakermat van de organic food revolution én de plek waar de eerste keukens in busjes oppopten.
Loop je in het zonnige Californië op je flip flops de deur uit? Dan moet je een hoop moeite doen om géén foodtruck tegen te komen. 
De smaken die deze keukens op wielen te bieden hebben zijn uitgesproken en memorabel. Super sappige citroenen, steenfruit vol smaak, pittige pepers en veel verse kruiden bijvoorbeeld. In combi met de enorme culturele diversiteit is Californië een waar eetparadijs.
Van Mexicaans tot Koreaans, je vindt het allemaal terug in de easy fusion keuken en dat levert spannende smaken op! Dat gevoel boots je makkelijk thuis na met deze groovy ontbijttaco’s. Ontbijten met taco’s? Jazeker: het leven is te kort om dat niet te doen.
naar recept
ontbijttaco's
Surf & turf taco’s van de BBQ met geroosterde ananas
Surf en turf! Rood vlees in combinatie met zeevruchten is wat ons betreft écht een zomerklassieker. Deze variant met een salsa van geroosterde ananas is zalig en precies wat je nodig hebt tijdens een lange, warme avond.
Je maakt deze surf and turf op de barbecue, uit de oven of van de grillplaat. Ga voor de beste ingrediënten, liefst van de lokale markt, neem wat (grill)tijd en het resultaat zal je verbluffen.
naar recept
surf and turf
smokey soft taco’s met gehakt, chipotlesaus en koriandersalsa
Taco’s zijn altijd een goed idee. Dit recept voor smokey soft taco’s maak je met gehakt, chipotlesaus en koriandersalsa. Liever vegetarisch? Gebruik dan vegetarisch gehakt! Maak ook eens deze zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa.
naar recept
smokey soft tacos | delicious
tips voor tortilla