Met Hollandse klassiekers is niks mis vinden wij. Iedereen houd van soep met ballen, sterker nog groentesoep met ballen is de meest gegeten soep in Nederland.
hoofdgerecht (4 personen)
300 g half-om-half gehakt
½ zakje (of 1 el) gehaktkruiden
40 g boter
1 ui, gesneden
30 g bloem
1 groot blikje tomatenpuree
1 blik tomaatblokjes (à 400 g)
2 vleesbouillontabletten
1 pakje soepgroente (± 600 g), klein gesneden
100 ml slagroom
Meng het gehakt met de gehaktkruiden en rol er balletjes van.
Verwarm de boter in een soeppan en fruit de uitjes zachtjes glazig in 5 min. Voeg de bloem toe, laat opnemen door de boter en al roerend even garen. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak zachtjes 1 min. mee. Voeg op halfhoog vuur in delen 1 liter koud water toe en roer steeds eerst de saus glad voordat je nieuw water toevoegt (dat voorkomt dat er klontjes komen).
Voeg de tomaatblokjes met vocht, de bouillontabletten, gehaktballetjes en soepgroente toe en laat de groentesoep onder af en toe roeren 10-15 min. zacht koken. Breng op smaak met zout en peper en serveer in kommen. Roer de room erdoor. Lekker met boerenbrood of vloerbrood.
Bereiden ± 35 min.
p.p. ± 480 kcal/ 19 g eiwit / 36 g vet / 20 g koolhydraten
Liever vegetarisch? Laat de balletjes weg en vervang de vleesbouillontabletten door groentebouillontabletten. Evt. kun je quornballetjes gevuld met kaas (koelvak) in de soep meewarmen.