nr.1 foodmagazine

tartiflette

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tartiflette is een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. Deze stevige maaltijd maak je van kaas, aardappels, spek en witte wijn.

Meer zin in aardappel? Maak dan deze aardappelgratin met bleekselderij

tartiflette

hoofdgerecht | 6 personen

1½  kg kleine, bloemige aardappels
300 g spek of bacon, in reepjes
3 grote sjalotten, in dunne ringen
2 tenen knoflook, geperst
blaadjes van 2 takjes tijm
80 ml droge witte wijn
4 el crème fraîche of zure room
3 el fijngesneden platte peterselie
250 g reblochon of camembert
ook nodig: ingevette ovenschaal van 20×30 cm

Kook de aardappels in een laagje licht gezouten water in 20-25 min. gaar. Giet ze  af, laat ze iets afkoelen en snijd ze in dikke plakken.

Verwarm intussen de oven voor op 190ºC. Bak de spekjes in een koekenpan op matig vuur ± 3 min. of tot het vet smelt. Doe de sjalotten erbij en bak ze al omscheppend 5 min. mee zonder ze te laten kleuren. Voeg de knoflook en tijm toe aan het spekmengsel en bak 1 min. tot de aroma’s vrijkomen. Schenk de wijn erbij, breng aan de kook en neem van het vuur.

Voeg de crème fraîche, peterselie en wat zout en peper toe en schep voorzichtig de aardappelplakjes erdoor. Schep het mengsel in de ovenschaal. Snijd het kaasje horizontaal doormidden zodat je twee schijfjes krijgt en snijd elk schijfje doormidden in twee halve-maantjes. Verdeel de kaashalvemaantjes over de aardappels en zet 25 min. in de oven, of tot de kaas gesmolten is. Serveer direct.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 25 min.

RECEPTEN EN BEREIDING VALLI LITTLE, SARAH RANDELL EN MICKAEL WEISS FOTOGRAFIE ANDY LEWIS,  BRETT STEVENS (FOR SAINSBURY’S MAGAZINE), BERNI SMITHIES STYLING DAVID MORGAN BEWERKING DOSIA BREWER

tartiflette