paddenstoelentaart

Middenin onze herfstachtige wildpluk- & wildraapweken gaan we aan de slag met paddenstoelen. Hoewel je die liever niet zelf plukt natuurlijk, tenzij je een goede gids gebruikt. Liever stuur je een fanatieke en deskundige wildplukker met een mandje het bos in. En dan maak je er thuis een fijne paddenstoelentaart mee.

Wij moedigen je aan om deze herfst uit de natuur te eten. Upload hier een foto van je herfstgerecht en maak kans op een fraaie prijs.

 

paddenstoelentaart

hoofdgerecht | 4 personen

250 g bloem, gezeefd
150 g koude roomboter, in blokjes
4 eieren
rasp van 1 (bio)mandarijn
2 tenen knoflook, fijngesneden
600 g gemengde paddenstoelen
1 dik stuk casselerrib, 200 g, in blokjes*
150 ml slagroom
100 g oude kaas, geraspt
3 el peterselie, fijngesneden
ook nodig: taartvorm van 24-26 cm Ø, ingevet

Meng in de kom van de keukenmachine heel kort de bloem, 125 g boter, 1 ei, 1 tl zout en het mandarijnrasp tot een kruimelig mengsel. Voeg 1 el ijskoud water toe en laat draaien tot net een bal gevormd is (dit deeg kun je ook met de hand maken). Laat het 30 min. afgedekt in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Fruit de knoflook in een koekenpan zachtjes in de rest van de boter. Draai het vuur hoger, voeg de paddenstoelen toe en bak 4-5 min. Schep er de casselerrib en zout en peper naar smaak door en neem van het vuur.

Klop 3 eieren met de slagroom los. Meng er de kaas, peterselie en zout en peper naar smaak door.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30-32 cm Ø met een dikte van ½ cm. Bekleed de vorm ermee en snijd de rand mooi bij. Vul de vorm met het paddenstoelenmengsel en schenk het eimengsel erover. Bak de taart in 35 min. bruin en gaar.

* Casselerrib aan één dik stuk koop je bij de vleeswarenafdeling van de supermarkt.

Bereiden ± 30 min. / rusten ± 30 min. / oven ± 35 min.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS BEREIDING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES

 

paddenstoelentaart