nasi met tofoe en tomatensambal

Kook de rijst voor deze nasi liefst een paar uur of een dag eerder. Afgekoelde rijst plakt minder en bakt mooi los en luchtig. Maak wat extra tomatensambal en bewaar in een gesteriliseerd potje in de koelkast.

nasi met tofoegehakt en snelle tomatensambal

hoofdgerecht | 4 personen | v
2 trostomaten
3 el olie
50 g sambal oelek
300 g witte rijst
375 g tofoe, uitgelekt
1 rode ui, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 rode paprika, in reepjes
2 preien, in dunne ringen
1 tl gemalen laos
2 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 tl geelwortelpoeder
125 g taugé
cassavekroepoek of rempejek, voor erbij

Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit in een koekenpan 1 el olie. Bak de tomaten in 5-6 min. zacht zonder dat ze kleuren. Draai het vuur laag en smoor detomaat nog 4 min. tot het meeste vocht is verdampt. Roer de sambal erdoor en schep in een schaaltje om af te koelen.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, liefst al een paar uur of dag eerder, zodat het goed is afgekoeld.

Verhit 2 el olie in een wok. Verkruimel de tofoe grof met je handen en bak de kruimels in de hete olie al omscheppend goudbruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak nog 1 min. Bak de paprika 3 min. mee. Voeg de prei toe en roerbak nog 4-5 min. Schep de tofoe en groenten steeds met een spatel voorzichtig om. Schep de koriander, komijn, laos en geelwortelpoeder erdoor en bak nog 1 min.

Voeg de rijst en taugé toe aan de wok en bak de nasi nog 2 min. op hoger vuur. Breng op smaak met zout. Schep de nasi op 4 borden en geef de tomatensambal* erbij.

Lekker met cassavekroepoek of rempejek (hartige pindakoekjes).

* Bewaar de rest van de tomatensambal in gesteriliseerd potje in de koelkast.

Bereiden ± 35 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

 

nasi