bibimbap

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Bibimbap wordt vaak in een hele hete aardewerken kom geserveerd, dit heet dan ‘dolsot (stenen pot) bibimbap’. De bodem kun je met een beetje sesamolie bestrijken. De rijst die er als eerste ingaat krijgt dan aan de onderkant een knapperig korstje. Vaak gaat er ook een ei (of dooier) op, die door de warmte van de pot gaart.

Deze bibimbap maakten we met quinoa, voor een notige smaak.

bibimbap

hoofdgerecht (4 personen) v

500 ml rijstazijn
1 el suiker
120 g daikon of rettich*, geschild, in reepjes gesneden
120 g komkommer, in de schil in reepjes gesneden
120 g wortel, geschild en in reepjes gesneden
200 g zilvervliesrijst, gekookt
120 g bimi, in de lengte gehalveerd, beetgaar gekookt
10 g gedroogd zeewier, geweld in lauw water
80 g kastanjechampignons, gaar gekookt in water, in plakjes
1 el geroosterde witte sesamzaadjes
1 el zwarte sesamzaadjes
olie met chilipepertjes
evt. ingelegde gember (sushigember) voor erbij

dressing
5 el sojasaus
3 el rijstazijn
2 el sesamolie

Breng de rijstazijn met 250 ml water, de suiker en een snuf zout aan de kook en laat de suiker oplossen. Verdeel de daikon, komkommer en wortel elk apart over 3 bakjes en giet het afgekoelde azijnmengsel erover. Laat minimaal een half uur intrekken.

Roer voor de dressing de sojasaus, rijstazijn en sesamolie door elkaar.

Verdeel de rijst, daikon, komkommer, wortel, bimi, zeewier en champignons over 4 ruime kommen (of hete aardenwerken kommen).

Serveer de bibimbap met de sesamzaadjes, olie met chilipepers, dressing en evt. ingelegde gember.

* Daikon/rettich is een lange witte wortel met lichtpittige radijssmaak, te koop bij sommige supermarkten, mediterrane winkels, natuur- en groentewinkels.

Bereiden ± 35 min. / intrekken ± 30 min.

PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN, BAS ROBBEN