bagage retour: tian provençal

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In Zuid-Frankrijk proef je de zon in alles wat je eet en drinkt. En al die heerlijke groenten en kruiden maken het een paradijs voor vegetariërs. In deze tian komen de belangrijkste ingrediënten van de Provençaalse keuken samen. Neem als je in de buurt bent eens Camargue-rijst mee voor dit vegetarische gerecht.

 

hoofd- of lunchgerecht (4 personen)

2 courgettes, in plakjes
2 dunne aubergines, in plakjes
200 g Camargue-rijst*
1oo ml olijfolie extra vierge
4 uien, in ringen
1 grote teen knoflook, fijngesneden
4 kleine trostomaten, in plakjes
2-3 dunne rolletjes geitenkaas (totaal 300 g), in plakjes
1 el verse tijmblaadjes
1 el verse rozemarijn, fijngehakt
12 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd

Bestrooi de courgette en aubergine met zout en laat ze ± 15 min. in een vergiet uitlekken. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de oven voor op 200°C.

Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en fruit de ui en knoflook in ± 5-8 min. zachtjes glazig. Breng op smaak met zout en peper. Doe de uiringen in een ingevette ovenschaal en schep de rijst erop. Dep de courgette en aubergine droog met keukenpapier. Leg ze om en om met de plakjes tomaat en geitenkaas dakpansgewijs op de rijst. Breng op smaak met zout en peper en strooi de tijm, rozemarijn en olijven erover. Sprenkel de rest van de olijfolie erover. Bak de tian in de oven in ± 35-40 min. goudbruin en gaar.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 40 min.
kcal p.p. ± 625

* Deze bronsachtig roodgekleurde rijstsoort komt, zoals de naam al aangeeft, uit de Camargue. De rijst heeft een heerlijke, nootachtige smaak, maar is helaas moeilijkverkrijgbaar.  Soms te krijgen bij delicatessenzaken of de natuurwinkel. Gebruik eventueel langkorrelige zilvervliesrijst.