hartige tarte tatin met sjalotjes

Janneke: ‘Sjalotten eten we te weinig, uien trouwens ook. Jammer, want ze zijn heerlijk om te stoven, in hartige taarten zoals deze tarte tatin en geroosterd met zeezout of in pakketjes voor in de oven of op de barbecue.’

Tip: Maak een dubbele portie wijnsiroop: een extra lepel bij de sjalottentaart slaat niemand af. Of bewaar de wijnsiroop koel, maar wel buiten de koelkast. Lekker in dressing, marinade, over ijs en in volle yoghurt met geroosterde amandelen.

hartige tarte tatin met sjalotjes

hoofdgerecht | 4 personen v

50 g rietsuiker
150 ml rode wijn, bijv. merlot
5 plakjes  bladerdeeg, ontdooid
1 netje sjalotten (500 g), gehalveerd
1 ei, losgeklopt
150 g veldsla
150 g Franse kaas (bijv. roombrie, zachte geitenkaas, chaumes of port salut), in blokjes
100 g walnoten, grof gebroken
4 el olijfolie extra vierge
ook nodig: dichte taartvorm met gladde iets hogere (3-4 cm) wand van 24-26 cm Ø ingevet

Kook de suiker en wijn tot de helft in en tot het siropig wordt. Neem de wijnsiroop van het vuur.

Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Leg de plakjes deeg op elkaar en laat elk lapje steeds iets verspringen, zo rolt het makkelijker uit tot een ronde lap. Rol het deeg uit tot een lap van 30 cm Ø.

Schenk de wijnsiroop in de vorm en draai de vorm zodat de hele bodem met siroop is bedekt. Leg de sjalotten op het snijvlak dicht tegen elkaar aan in de siroop. Leg de deeglap over de sjalotten en vouw het overhangende deeg naar binnen toe weg, tussen de rand van de vorm en de sjalotten in. Bestrijk

het deeg met ei en prik met de punt van een scherp mes enkele keren in het deeg. Bak de tarte tatin in de oven in 25-30 min. goudbruin en gaar.

Was en droog intussen de veldsla. Mocht je nog een sjalotje over hebben, snijd het fijn en meng met de kaas en de noten door de salade. Maak de salade aan met olijfolie en zout en peper.

Neem de hartige tarte tatin uit de oven. Leg een schaal erop en keer ze samen, pas op er kan wat hete siroop uitlekken. Snijd de sjalottentaart aan tafel in punten en serveer met de salade.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 30 min.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS

 

tarte-tatin-delicious