hartige taartjes met knoflookcrème

Je kunt de hartige taartjes ook kleiner maken in een mini-muffinbakvorm en serveren als amuse

hartige taartjes met knoflookcrème, geroosterde knoflooktomaatjes en heilbot

voorgerecht | 4 personen

4 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart, ontdooid
1 bol knoflook
1 bakje kers-trostomaatjes à 250 g
4 el olijfolie
1 bekertje crème fraîche à 125 ml
100 g gerookte heilbot, in plakjes
‘paarse’ basilicum, voor de garnering

Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed
4 ingevette taartvormpjes van ± 9 cm Ø elk met een plakje deeg, snijd overhangend deeg weg en bekleed de vormpjes met bakpapier. Vul de vormpjes met een speciale steunvulling of gedroogde peulvruchten of rijst. Bak de taartvormpjes 15 min., verwijder de steunvulling en bak de vormpjes in nog 10 min. lichtbruin en gaar. Neem de taartbodems uit de bakvormpjes en laat iets afkoelen.

Snijd een klein stukje van de bovenkant van de knoflookbol. Zet hem in een ovenschaaltje en leg de kerstomaatjes ernaast. Besprenkel ze met de olijfolie en rooster de knoflook met de tomaatjes 20 min. in de oven. Neem ze uit de oven en laat afkoelen.

Maak de knoflookcrème: haal de teentjes knoflook los, knijp ze uit hun velletje en hak ze fijn. Roer de crème fraîche  los en voeg de knoflook toe. Breng op smaak met vers-gemalen zeezout en peper. Vul de vormpjes met knoflookcrème. Leg op ieder taartje een plakje gerookte heilbot. Wentel de tomaatjes even door de knoflookolie en leg ze op de taartjes. Garneer met een takje baslicum.

Bereiden ± 20 min. / oven ± 45 min.

RECEPTEN EN BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN-WILLEM VAN RIEL

hartige-taartjes-delicious