nr.1 foodmagazine

gevulde speculaas

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Op verzoek van velen. Om familie en vrienden dit weekend mee te verwennen. En niet in de laatste plaats omdat we het zelf ook zo graag snoepen: nogmaals het recept voor van de onweerstaanbare gevulde speculaas van onze culinair redacteur Trudelies Schouten.

Begin minstens een dag eerder, zodat het deeg kan rusten en zijn speculaasaroma goed ontwikkelt.

Gevulde speculaas

voor ± 30 stukken

voor het speculaasdeeg
500 g zelfrijzend bakmeel
250 g donkerbruine basterdsuiker
1/2 tl zout
5 el speculaaskruiden
350 g koude roomboter of margarine
evt. 1-3 el melk

spijsvulling
600 g amandelspijs
2 el citroensap
4 el koffieroom
2 eieren, losgeklopt

garnering
50 g blanke amandelen

Speculaasdeeg Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden. Snijd de roomboter in kleine stukjes en meng door de bloem. Wrijf met de vingers van één hand het mengsel tot fijne kruimels. Kneed alles met koele hand snel tot een samenhangend en soepel deeg. Voeg als het deeg iets te droog is 1-3 el melk toe. Vorm het deeg tot een bal en verpak deze strak in plasticfolie. Laat het deeg minstens 1 dag, liever 2-3 dagen, in de koelkast rusten zodat de speculaassmaak zich goed kan ontwikkelen.

Deeg uitrollen Verwarm de oven voor op 175°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkvlak dun met bloem. Verdeel het speculaasdeeg in 2 stukken, een net iets groter dan de andere. Rol beide stukken deeg uit tot rechthoekige lappen van ± 20 x 30 cm op het met bloem bestoven werkvlak, ééntje net iets groter. Rol de kleinste deeglap over de deegroller en leg hem op het bakpapier.

Vulling Prak de amandelspijs in een grote kom los en meng er het citroensap, de koffieroom en 2/3 van de losgeklopte eieren door. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg op het bakpapier, houd hierbij 1 cm van de rand vrij. Dek de vulling af met de tweede deeglap en druk de randen tussen duim en wijsvinger tot een schulprand dicht.

Bakken Maak een ruitpatroon door met een scherp mes de speculaas 1 mm in te snijden. Leg in elk vakje één amandel en druk ze iets in. Bestrijk de bovenkant van de gevulde speculaas met de rest van het ei. Bak de speculaas in het midden van de oven 25-30 min. Laat de speculaas op de bakplaat, uit de oven afkoelen.

Bereiden: ± 1 uur
Rusten deeg: 1-3 dagen
Oven: ± 30 min.
Kcal per stukje: ± 65

Receptuur: Trudelies Schouten
Styling: Anja Ditzel
Bereiding: Korrie Brandt
Fotografie: Otto Polman

speculaas-delicious