gerookte zalm op thee en garam masala

Thee is een fantastische ingrediënt om als rookmot te gebruiken samen met rijst. De smaak van de  thee komt subtiel terug in deze gerookte zalm.

thee en garam masala gerookte zalm

hoofdgerecht | 4 personen

4 stukjes zalm, à 150 g
1 limoen
2 tl venkelzaad
¼ rode peper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en in stukjes
1 tl suiker
45 g
 rijst
20 g losse thee
50 g gele basterdsuiker
1 tl garam masala*
2 bosuitjes, in ringetjes
gestoomde rijst voor erbij
ook nodig: wok met deksel, rekje wat in de wok past, aluminiumfolie

Pers de helft van de limoen uit en snijd de andere helft in parten. Wrijf het venkelzaad, de rode peper, suiker en ½ tl zout met het limoensap fijn in een vijzel. Wrijf de zalm in met dit mengsel.

Bekleed de bodem van een wok met een in vieren gevouwen stuk aluminiumfolie. Leg daar de rijst, thee, basterdsuiker en garam masala op. Zet een stalen stoommandje of een klein hittebestendig rekje over het rijstmengsel, leg er een vel bakpapier op en leg daar de zalm op. Dek de wok af met een ruime laag aluminiumfolie, dek de wok ermee af en sluit ook nog af met het deksel. Zet het vuur hoog en wacht 2-4 min. tot er een beetje rook ontsnapt van onder het aluminiumfolie. Zet het vuurhalf hoog en rook de zalm 7-8 min. Neem van het vuur en laat nog 10 min. staan.

Serveer de zalm met de bosui en de rijst en partjes limoen.

* Garam masala koop je bij de toko of winkel met Indiase ingrediënten en natuurwinkel of online.

Bereiden ± 20 min. / rusten ± 10 min.

delicious.thee past perfect bij deze gerookte zalm!
161005_del11_prod_thee_citroengras-vGroene thee wordt geplukt in China en direct na de pluk verflenst, gestoomd of gewokt om z’n mooie groene kleur te behouden. Dan worden de blaadjes in de zon gedroogd. Groene thee geurt heel fris, zelfs wat grassig. delicious. groene thee bestaat uit de smaken: verbena, jasmijn, munt en citroengras.

Bestel delicious.thee hier

RECEPTEN MAURA JOPPEN, TRUDELIES SCHOUTEN, DOSIA BREWER, FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR

gerookte-zalm-delicious