‘Met olijfolie gegrilde champignons gemarineerd
in een dressing van citroen, olijfolie
en venkelzaad. De champignons worden
koud geserveerd met verse rode peper en
friseesalade erbij en kunnen prima een dag
van tevoren worden bereid. Dan zijn ze
nog lekkerder!’
hapje of voorgerecht (4 personen)
30 ml extra vierge olijfolie
400 g champignons*, gehalveerd
2 tl venkelzaad
dressing
50 ml citroensap
100 ml extra vierge olijfolie (liefste uit Umbrië)
evt. honing
salade
25 g verse bladpeterselie, zowel steel als blad fijngesneden
10 g verse muntblaadjes
friseesla of romeinse sla
1 rode peper, zaadjes verwijderd, in lange reepjes
Verwarm de oven voor op 250ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk dit
met de olijfolie. Leg de paddenstoelen op de bakplaat. Wrijf in een vijzel 1 tl grof zeezout
en het venkelzaad heel fijn. Bestrooi de champignons royaal met dit venkelzout.
Rooster de champignons hoog in de oven 10 min., schep ze om en bak nog 10 min.
Maak intussen de dressing. Doe wat zeezout en grof gemalen zwarte peper in een
kom. Schenk het citroensap erbij. Klop met een vork de olijfolie er goed door. Proef de
dressing en breng evt. op smaak met extra zout of een klein beetje honing. De dressing
hoort wat zuur te zijn, omdat hij fungeert als marinade voor de champignons.
Doe de champignons bij de dressing en laat minstens 4 uur, maar liefst 1 dag,
intrekken. Schep de peterselie en munt door de champignons. Leg wat sla op een bord,
schep de champignons met de marinade ernaast. Garneer met rode peper.
* Je kunt ook anijs- of weidechampignons of cantharellen gebruiken. Neem liever
geen bruine paddenstoelen, zoals kastanjepaddenstoelen of portobello’s.
Bereiden ± 20 min / oven ± 20 min / marineren 4-12 uur.
Terri’s tip: ‘Je kunt de champignons in de marinade afgedekt eventueel een week bewaren
en ze als hapje op bruschette (toast) serveren.’
Receptuur en bereiding Complimenti, Haarlem Fotografie Eric van Lokven Styling Laura Jongeneel