franse groentesoep met pistou

Pistou komt uit de Provence en wordt gemaakt van verse basilicum, die in een vijzel wordt fijngestampt met knoflook en olijfolie. Soms zit er ook Parmezaanse kaas bij of tomaat bij. Pistou lijkt op de Italiaanse pesto en is onderdeel van soupe au pistou, een Franse groente-vermicellisoep. Dit is een snelle lichte versie, zonder pasta. Stevige trek? Voeg dan zelf vermicelli toe.

lunch-, voor of hoofdgerecht (4 personen)

3 kruidenbouillontabletten
6 worteltjes, in blokjes
1 courgette, in blokjes
1 gele paprika, in blokjes
1 dunne prei, in dunne ringen
4 tomaten, in stukjes
1 blikje flageolets of witte bonen (400 g)
50 g peultjes, gehalveerd
2 el verse provençaalse kruiden, fijngesneden

pistou
15 g basilicumblaadjes
1 teen knoflook
25 g vers geraspte Parmezaanse kaas
2-2½ el extra vierge olijfolie

Pureer de basilicum met de knoflook in de keukenmachine. Voeg de Parmezaanse kaas toe en meng er al draaiend 2-2½ el extra vierge olijfolie door. Meng alles tot een smeuïge saus en breng op smaak met zout en peper.

Breng in een pan 1½ l water met de bouillontabletten aan de kook.

Voeg alle groenten, behalve de peultjes en de kruiden, aan de bouillon toe en breng de soep opnieuw aan de kook. Laat ± 10 min. zachtjes koken.

Spoel intussen de flageolets in een zeef onder stromend water af en laat ze uitlekken. Roer de flageolets, peultjes en kruiden door de soep en laat de soep nog ± 5 min. zachtjes koken. Breng de groentesoep op smaak met enkele lepels pistou en evt. nog wat zout en peper. Geef er de rest van de pistou bij.

Bereiden ± 40 min
p.p. ± 160 kcal / 24 g koolhydraten / 2 g vet
pistou ± 520 kcal / 0 g koolhydraten / 58 g vet

 

 

franse groentesoep-delicious