doperwtensoep met munt

delicious.friend Eke Mariën maakt vaak onalledaagse combi’s, zoals deze doperwtensoep met munt. Eke: ‘Doperwten zijn een week of drie goed verkrijgbaar en flink duurder dan hun diepvriesmaatjes. Maar echt de moeite van het doppen waard!’

voorgerecht (4-6 personen)

2 uien, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
4 el zonnebloemolie
1 l kippenbouillon
500 g doperwtjes 
(van ± 2 kg verse bonen)
10 muntblaadjes, grof gehakt
geraspte schil van een ½ (liefst 
biologische) citroen
4 el extra vierge olijfolie
150 g feta of schapenkaas uit Ransdorp*,
in blokjes

Fruit de ui en knoflook ± 10 min. in de olie op laag vuur tot ze zacht maar niet bruin zijn. Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Voeg de erwtjes toe en laat ze 4-5 min. meekoken in de soep. Doe de munt en citroenschil erbij en pureer de soep kort met een staafmixer zodat deze nog wat structuur houdt. Verdeel de soep over voorverwarmde kommen en serveer met zout en peper uit de molen, extra vierge olijfolie en blokjes feta. Extra lekker met een lepel boerenkwark en croutons van desemstokbrood.

* Zachte schapenkaas van melkschapen-bedrijf Dikhoeve (dikhoeve.nl).

Bereiden ± 25 min. (exclusief doppen)

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN 

Dit recept verscheen eerder in delicious.

doperwtensoep-delicious