bruine bonen ‘con ragu’

bruine bonen ‘con ragu’

Comfortfood verwarmt je en geeft je de juiste energie om de winter lekker door te komen. Dit recept voor bruine bonen ‘con ragu’ is dan ook perfect voor deze koude(re) dagen. Tip: de huisgemaakte gehakt-tomatensaus is zonder de bonen ook heerlijk bij penne of papardelle pasta!

bruine bonen ‘con ragu’ met peterselie- crème fraîche

hoofdgerecht | 4 personen

4 el olijfolie
3 rode uien, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijn gehakt
400 g rundergehakt
1 blikje tomatenpuree
1 tak rozemarijn
1 el gedroogde oregano
2 laurierblaadjes
2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
2 grote potten bruine bonen*, gespoeld, uitgelekt, a 800 g
125 ml crème fraîche
4 el (platte) peterselie, fijngesneden
groene salade en Parmezaanse kaas voor erbij

Verwarm de olie in een grote braadpan en bak hierin de ui en knoflook 6 min. zonder dat ze kleuren. Voeg het gehakt toe en bak het 5 min. al omscheppend op hoog vuur tot het vlees begint te kleuren. Doe dan de tomatenpuree en kruiden erbij en bak 1 minuut mee. Voeg de tomaatblokjes met vocht toe en breng de saus aan de kook. Schep de bonen door de saus, draai het vuur iets lager, breng tegen de kook aan, proef en breng evt. op smaak met zout en peper. Stoof de ‘ragu’ minimaal 15 min. Heb je meer tijd, stoof het dan op laagste vuur 40-45 min., zodat het een volle krachtige smaak krijgt.

Roer de crème fraîche en bijna alle peterselie door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de ragu over 4 diepe borden en bestrooi met de rest van de peterselie. Serveer de crème fraiche er apart bij. Lekker met een groene slalade en geraspte Parmezaanse kaas.

* I.p.v. bruine bonen kun je ook kiezen voor rode nierbonen of veldertjes (dit zijn eigenlijk jonge kapucijners).

Bereiden ± 35 min.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Tip van de redactie: Wil je de ‘ragu’ liever wat lichter, maak het dan met de helft van de bonen en geef er witte rijst bij.

*Dit recept verscheen eerder in delicious. Wil je een exemplaar van delicious. nabestellen? Kijk dan in onze shop!