Bossche bollen uit Brabant

Bakliefhebbers opgelet! delicious. friend Eke Mariën helpt je bij het bakken met zijn kookboek: Bakken met Kennis. Van Eke’s boek krijg je niet alleen ontzettend veel zin in bakken, maar ook veel knowhow die je ook in andere recepten toe kunt passen. Wij wisten zijn recept voor de lekkerste Bossche bollen te bemachtigen!

Nog meer Brabantse baksels maken? Worstenbrood met naegelholt.

Bossche bollen uit Brabant

gebak | 10 stuks

soezendeeg
100 g patentbloem
100 ml water
100 ml melk
1 g zout
6 g suiker
100 g boter
4 eieren (M/200 g)

vulling en glazuur
1 l slagroom
225 g fijne kristalsuiker
25 g honing
80 g water
125 g pure chocola
ook nodig: 2 spuitzakken, gladde spuitmonden van 1 cm en 2 cm Ø, suikerthermometer, liefst ook een pizzasteen

Verwarm de oven met de pizzasteen voor op 210°C, heteluchtoven op 190°C.

Zeef de bloem boven een kom. Breng het water met de melk, zout, suiker en boter aan de kook. Doe de bloem er in één keer bij en roer alles snel tot een bal. Zet het vuur laag en gaar het deeg 5 min. Roer goed om.

Doe het beslag in een kom en laat 5 min. afkoelen. Voeg een ei toe en mix het deeg met de vlinder van de standmixer of met de handmixer tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de eieren één voor één toe, maar voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Het beslag moet glanzen en stevig genoeg zijn om op te spuiten.

Doe het beslag over in een spuitzak met de spuitmond van 2 cm. Spuit 10 bolletjes deeg op de bakplaat met minimaal 5 cm afstand van elkaar. Als er piekjes op de soezen zijn ontstaan, druk je die plat met een natte vinger.

Bak de soezen 25 min. in het midden van de oven of op een pizzasteen. Zet de laatste 10 minuten de oven op een kier, zodat de waterdamp kan ontsnappen (dit is belangrijk omdat de soezen anders slap worden!). Trek de warme soezen met het bakpapier van de plaat en laat 30 min. afkoelen op een rekje. Klop de slagroom stijf met 25 g van de suiker. Breng de rest van de suiker met de honing en het water aan de kook. Roer tijdens het opwarmen tot de suiker is opgelost, maar roer niet meer zodra de siroop kookt. Laat  5 min. zachtjes koken of tot de siroop een temperatuur van 110°C heeft.

Hak de chocola fijn en roer deze van het vuur door de warme siroop. Laat 5 min. afkoelen tot het glazuur iets steviger wordt. Voeg evt. wat water toe om de goede dikte voor het glazuur te krijgen.

Maak met de punt van een mes in elke soes een gaatje aan de onderkant. Vul een spuitzak met spuitmond van 1 cm met de slagroom en spuit door de gaatjes de Bossche bollen vol. Haal de bovenkant van de soezen door het glazuur en zet ze op een schaal. Laat het glazuur opstijven en bewaar de Bossche bollen in de koelkast tot je ze serveert.

Bereiden ± 40 min. / oven 25 min. /  afkoelen ± 1 uur.

RECEPTEN, BEREIDING, STYLING EKE MARIËN FOTOGRAFIE MEREL SMITS BEWERKING BAS ROBBEN

Bossche bol