Chef-kok Matt Wilkinson geeft zijn gerechten een extra touch met specerijen. Zo ook met deze kardemompeulen, die zowel in hartige- als zoete gerechten worden gebruikt. De groene peulvruchten zijn licht bitter van smaak.
Zin in meer wortel? Maak ze dan met honing en karwij, zoals in dit recept.
lauwwarme wortelsalade met koriander en chilizout
bijgerecht | 4 personen v
‘Door de combinatie bakken én roosteren worden wortelgroenten nóg lekkerder en voller van smaak. Deze wortels zijn echt het einde!’
110 ml olijfolie
6 grote wortels, in de lengte in vieren
sap van 2 sinaasappels
3 kardemompeulen, licht gekneusd
3 steranijs*
2 tenen knoflook, fijngesneden
½ tl gemalen komijn
1 tl fijne kristalsuiker
sap van ½ citroen
1 bosje koriander, fijngesneden (houd 3 el hele blaadjes apart)
1 avocado, in blokjes
1 groene chilipeper, zonder zaadjes en fijngesneden
1 el grof zeezout
1 tl chilivlokken
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit 4 el van de olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de wortels in delen, met de snijvlakken omlaag, in 3 min. per kant goudbruin. Bestrooi ze met wat zout en leg ze in een ovenschaal. Schenk het sinaasappelsap erover en voeg de kardemom en steranijs toe. Rooster ± 20 min. in de oven of tot ze gaar zijn en karamelliseren. Laat iets afkoelen.
Pureer intussen de knoflook met de komijn, suiker, het citroensap, de koriander, avocado, chilipeper en 1 tl zout in de keukenmachine. Roer de rest van de olie erdoor.
Vijzel het zeezout met de chilivlokken grof. Schep de puree op een schaal en leg de lauwwarme wortels erop. Bestrooi voor het serveren de wortelsalade met chilizout en het korianderblad.
* Steranijs is de stervormige gedroogde zaadpeul van de vrucht van de Illicium verum, te koop bij de toko of oosterse supermarkt.
Bereiden ± 15 min. / oven ± 20 min.
RECEPTEN EN BEREIDING MATT WILKINSON FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING VIVIEN WALSH BEWERKING DOSIA BREWER