in de aardappelpuree

De lekkerste aardappelpuree maak je natuurlijk zelf! Daar kan geen pakje tegenop. Om een mooie puree te maken, gebruik je bloemige of zeer kruimige aardappels. Geschikte aardappels zijn bijv. irene, bildtstar, redstar, premiere, santé en doré, alpha, Frieslander, resonant en eigenheimer.

Voor het fijnmaken van aardappels kun je kiezen uit de vertrouwde stamper voor een grover resultaat, of de pureeknijper- of pers voor een fijne structuur. Roer voor een verrassende smaak gebakken uien, zongedroogde tomaatjes, gebakken paddenstoelen, pesto of tapenade, geroosterde knoflook, versgehakte kruiden, kaas, mosterd of specerijen door de puree. Of meng de aardappelpuree met gekookte zoete aardappels, pastinaken of selderijknol.

 

luchtige aardappelpuree

1 kilo kruimige aardappels
een scheutje olie
100 ml slagroom
100 ml melk
100 g boter
5 g zout
snuf versgemalen nootmuskaat

Schil de aardappels en snijd ze in stukken van gelijke grootte, zo worden ze allemaal gelijkmatig gaar. Leg ze in een pan en giet er water bij tot ze half onder staan. Voeg de olie toe aan het water en kook de aardappels gaar met de deksel op de pan in ± 20 min. vanaf het moment dat het water kookt.

Verhit ondertussen boter, melk en slagroom in een steelpan tot het mengsel kookt.
Prik in de aardappels en check of ze echt gaar zijn. Giet evt. een beetje water uit de pan met aardappels. Laat de aardappels op het laagste vuur in de hete pan, zonder deksel nog even uitdampen. Zo worden ze mooi droog.
Pureer de aardappels zo heet mogelijk met een pureeknijper.
Roer het kokend hete melkmengsel door de puree en breng de puree op smaak met het zout, peper en de nootmuskaat.
Bereiden ± 35 minuten