Achter veel prachtige en lekkere producten die we dagelijks eten en drinken gaan mooie verhalen schuil. Verhalen van boeren die een Fair Share zouden moeten krijgen voor hun inspanningen. delicious. is de samenwerking aangegaan met Stichting Max Havelaar om deze verhalen een podium te geven. In het kader van deze actie geven elke maand recepten voor bij (h)eerlijke fairtrade thee, zoals barmbrack met citrusroom.
barmbrack met citrusroom
gebak | voor 1 cake, ± 12 personen
2 zakjes gewone zwarte thee (bijv. Ceylon)
500 g gemengde rozijnen, sukade of
zuidvruchten of een mix daarvan,
grote vruchten heel gelaten
200 g bruine basterdsuiker
1 ei
1 tl speculaaskruiden
250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
poedersuiker
ook nodig: cakevorm van 1¼ l inhoud,
ingevet
Zet met 400 ml kokend water sterke thee met de theezakjes. Verwijder de theezakjes en roer de zuidvruchten erdoor. Laat dit lang staan om te weken, liefst 12 uur.
verwarm de oven voor op 170ºC. Roer de suiker, het ei en de speculaaskruiden door de gewelde vruchten. Schep het bakmeel met een snuf zout op het laatst erdoor. Roer kort, anders breken de vol- gezogen vruchten en wordt de cake niet mooi.
Beleg de bodem van de cakevorm met op maat geknipt bakpapier. Vet dit ook in. Schenk het mengsel in het blik en bak de cake in 1 uur en 30 min. iets onder het midden in de oven gaar, of tot een satéprikker er droog uitkomt. Dek de cake evt. af met aluminiumfolie wanneer hij te donker wordt.
Laat even rusten en keer de cake dan op een plank. Laat nog even afkoelen voor je de cake in plakken snijdt. De cake moet een beetje zompig zijn en goed snijdbaar. Bestrooi met poedersuiker en serveer.
Voorbereiden ± 12 uur / bereiden ± 20 min. / oven ± 1 uur en 30 min. / rusten-afkoelen ± 30 min.
RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE ANNA DE LEEUW STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI