causa limeña

Een fantastisch voorgerecht uit Peru: causa limeña. De puree breng je op smaak met aji-amarillopuree. Die wordt gemaakt van de gelijknamige gele, middelhete pepers. Er bovenop gaat een tonijntartaar met Japanse smaakmakers, typisch Peruaans! Wij kregen het recept van Ceviche y Maas, hét Peruaanse restaurant van Rotterdam.

causa limeña

voorgerecht | 4 personen

4 kruimige aardappels
2 el aji amarillopuree*
2 teentjes knoflook, geperst
sap van 2 limoenen
10 el zonnebloemolie
2 zakjes dashi-bouillonpoeder*
2 tl mosterd
2 el rodewijnazijn
200 ml koffiemelk
140 g MSC Albacore tonijn
½ rode ui, in blokjes
2 tl rode chilipeper, fijngesneden
1 el fijngesneden bieslook
2 tl shichimi togarashi*
1 avocado
ook nodig: ronde uitsteekring van 7 cm Ø en ± 2 cm hoog

Kook de aardappels in de schil. Pel de warme aardappels en pureer ze met een knijper of stamper. Laat afkoelen. Meng de aji amarillo-puree en de kno ook door de aardappelpuree. Breng op smaak met driekwart van het limoensap en zout en roer 2 el zonnebloemolie erdoor.

Maak acevichada-mayonaise: meng het dashipoeder, de mosterd, rodewijnazijn en kof emelk met de staafmixer. Voeg 6-8 el zonnebloemolie in kleine scheutjes toe; je krijgt nu een romige, vrij dunne mayonaise. Snijd de tonijn in kleine blokjes. Meng het overige limoensap, de ui en chilipeper. Meng dit met 2 el acevichada-mayonaise. Neem een uitsteekring en vul met de aardappelpuree. Maak zo nog 3 aardappelrondjes.

Verdeel de tonijntartaar erover. Bestrooi met wat bieslook en shishimi togarashi. Halveer de avocado en snijd de helften in dunne plakjes, maar niet helemaal door, zodat je het als een waaier kunt uitleggen.

* Aji-amarillopuree wordt gemaakt van gele, middelhete Peruaanse pepers. Te koop via sabordelperu.nl en zie ook Foodie le, pag. 11. Dashi is Japanse bouillon, te koop bij Japanse/Aziatische supermarkten. Shichimi togarashi is een Japans specerijenmengsel, te koop bij Aziatische winkels en ruim gesorteerde supermarkten.

Bereiden ± 35 min.

RECEPT EN BEREIDING CEVICHE Y MAAS FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS

 

 

causa-limena-delicious