33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist)

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Verlang je vaak naar de eenvoud van een Franse bistro? Simpele gerechten, uitgesproken smaken en porties van perfect formaat. Dat ongedwongen gevoel boots je in een handomdraai thuis na met deze fijne, Franse gerechten. Ga voor lekker klassiek, zoals coq au vin, kip à la normande of een guitige croque madame. Maar ook voor twists ben je in Bistro delicious. aan het juiste adres: kies een vegetarische cassoulet, gerookte camembert of tijmcrêpes!

Tijd voor een vlug tripje naar de (super)markt dus, om vervolgens met een stokbrood onder de arm huiswaarts te keren. Bistro-kleedje op tafel, Franse chansons aan, mooie Franse wijn in het glas en je waant je direct in Parijs. Bon appétit! 

Heb je de Franse keuken uitgespeeld en inmiddels meer zin in Italiaans? Dan hebben we 66x Italiaanse inspiratie die je razendsnel op tafel zet.

Franse recepten

kip à la normande
Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood! Meer koken met kip? Maak deze dronken kip met walnoten en bosui-olie!
naar recept
kip a la normande | delicious
zeebaars & schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse
Chefkok Alain Caron maakt voor ons een zeebaars en schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse. Een klassiek Frans gerecht met saffraan, sinaasappel en venkel!Je kunt de bouillabaisse 1 dag van tevoren maken.
naar recept
zeebaars & schaal- en schelpdieren-delicious
geroosterde bavette en salade met blauwe-kaasdressing
Deze geroosterde bavette kan zowel op de barbecue als op de grillpan worden bereid. Samen met de pastasalade met blauwe-kaasdressing, is dit hét gerecht voor een heerlijke zomeravond.
Probeer ook eens deze bavette met hollandaise en chipotle!
naar recept
bavette-delicious
quiche Lorraine
De klassieke quiche Lorraine is een hartige taart uit Lotharingen. De vulling van geraspte kaas en gerookte spek is verrassend lekker. 
Zin in meer quiche? Maak ook deze met selderij en roquefort.
naar recept
quiche lorraine-delicious
salade niçoise met op zout gepofte aardappels
Eén vast recept van salade niçoise is eigenlijk niet te geven, er zijn véél variaties. Maar tonijn, groene slablaadjes, tomaat, olijven en een gekookt ei zit er altijd in. Salade niçoise staat in Frankrijk vaak op de lunchkaart, maar met op zout gepofte aardappeltjes maak je er heel makkelijk een prima hoofdgerecht van!
Nóg zo'n Franse saladeklassieker?
naar recept
saladenicoise-delicious
franse biefsalade met courgette en roquefort
Lekker koken op warme dagen? Deze Franse biefsalade met courgette en roquefort staat binnen ± 25 min. op tafel. Genoeg tijd om te genieten van dit weer én toch een delicious. maaltijd.
naar recept
franse biefsalade met courgette en roquefort | delicious
franse uiensoep met croûtes
Na een lekkere bos- of strandwandeling of een eindje fietsen is zo’n kom uiensoep precies wat je wilt. Wanneer de geur van kaas en ui je keuken vult, komt iedereen in een mum van tijd aan tafel!
Minder ui, meer kaas? Dan moet je deze kaassoep met worcestershiresaus proberen
naar recept
franse uiensoep - delicious
franse groentesoep met pistou
Pistou komt uit de Provence en wordt gemaakt van verse basilicum, die in een vijzel wordt fijngestampt met knoflook en olijfolie. Soms zit er ook Parmezaanse kaas bij of tomaat bij. Pistou lijkt op de Italiaanse pesto en is onderdeel van soupe au pistou, een Franse groente-vermicellisoep. Dit is een snelle lichte versie, zonder pasta. Stevige trek? Voeg dan zelf vermicelli toe.
naar recept
franse groentesoep-delicious
Gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden van Cantine de Caron
De gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden is vanaf dag een een hit bij Cantine de Caron, het restaurant van familie Caron. In delicious. magazine nummer 11 lees je een heerlijk interview met de mannen én delen ze een aantal van hun recepten, waaronder die voor de gepofte biet.
Het is even een werkje, maar al met al kost het vooral tijd en kan zo'n beetje elke thuiskok dit gerecht maken. Laat je dus niet misleiden door de bereidingstijd en ga ervoor.
naar recept
gepofte biet met geitenhangop en kruiden van cantine de caron
crostini met Franse kaas & geroosterde druiven
Knapperige crostini met délice de bourgogne, zoete geroosterde druiven en amandelen. En een lekkere wijntip voor erbij: jonge frisse riesling uit de Elzas of Duitsland, chardonnay uit Macon.
Nog twee van die heerlijke crostini's: met salamiboter en spinazie of tuinboonpuree en pecorino.
naar recept
crostini toastjes - delicious
franse lamsschotel
Een volledig hoofdgerecht met maar zeven of acht ingrediënten, kan dat? Het kan! Zet deze heerlijke Franse lamsschotel met aardappelschijfjes in de oven.
naar recept
franse lamsschotel | delicious
mosselen op z’n frans met crème fraîche en muscadet
Misschien had je het niet door, maar de Mosselweek is in volle gang. Door het hele land kun je bij goede restaurants mosselgerechten eten die speciaal zijn bedacht voor deze week. Volgens het Nederlands Mosselbureau eten we slechts 2-3 keer per seizoen een pannetje mosselen. Dat vinden wij te weinig, daarom vandaag een recept voor romige mosselen. Door de crème fraîche krijgen de mosselen een zachte smaak. Door ze in kleinere hoeveelheden te bereiden krijg je een perfect gekookte mossel.
naar recept
mosselen op z'n frans | delicious
franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas
Kleine inspanning, groots resultaat met deze Franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas. Dit is comfort food op z’n best (en je zit meteen goed qua groenten). Het ideale hoofdgerecht voor als je stiekem weinig zin hebt om te koken, maar tóch iets lekkers wil eten.
naar recept
franse toast met gerookte geitenkaas | delicious
franse salade met geitenkaas en walnoten
Een salade met geitenkaas en walnoten doet het altijd goed. Helemaal deze frisse franse salade waarbij we de geitenkaas licht grillen. Mmm!
naar recept
salade geitenkaas-delicious
vegetarische cassoulet
Yvette van Boven is groot fan van een Franse cassoulet. Nu heeft ze haar eigen, vega variant gemaakt en deelt haar recept met ons. Het vlees mis je helemaal niet door de heerlijke smaken van de gedroogde bonen, geroosterde knoflook en gekonfijte knoflook. Kortom, een groot en smakelijk feestje!
Tip: Begin de avond van tevoren met dit recept als je gedroogde bonen gebruikt of volg Yvette's snelle methode*
naar recept
cassoulet 2.0 Yvette
de perfecte crème brûlée
Crème brûlée is een klassiek Frans dessert, bestaande uit een romige laag custard met daarop gekaramelliseerde suiker. Het ultieme genieten begint al als je met je lepel op de stevige karamellaag tikt en de zijdezachte vanillecrème tevoorschijn komt.
Rutger van den Broek vertelt je hoe je de perfecte crème brûlée zelf maakt
naar recept
creme brulee - delicious
tournedos met beurre café de Paris
De eenvoud van de Parijse bistro thuis? Maak eens tournedos met verrukkelijke beurre café de Paris. Bistro-kleedje op tafel, Franse chansons aan, mooie Franse wijn in het glas….je waant je direct in Parijs!
naar recept
tournedos met beurre cafe de paris | delicious
basisrecept voor hollandaisesaus
Hollandaisesaus is een klassieke Franse saus op basis van boter, eieren en een beetje azijn. De saus is zalig bij gepocheerde eieren, vis en groenten.
Liever bearnaisesaus? Hier lees je hoe je een perfecte bearnaisesaus maakt.
naar recept
sinaasappel hollandaise saus | delicious
suprême van bresse-kip van Alain Caron
Chefkok Alain Caron maakt voor ons deze suprême van bresse-kip met romige purée robuchon en zwarte truffel.
naar recept
suprême van bresse-kip met purée robuchon met truffel-delicious
mini-croque madame met gebakken kwarteleitje
Een kleine versie van de klassieker, inclusief een klein eitje! Heerlijk voor de hele familie.
Ben jij toch in voor zwaarder geschut? Maak dan deze croque monsieur met witlof en komijnekaas.
naar recept
mini-croque madame met gebakken kwarteleitje - delicious
coq-au-vin-blanc met dragon
In de jaren zeventig keken we de kunst graag af bij de Fransen, want dáár werd pas lekker gegeten. Coq-au-vin, een bourgondische stoofpot was toen een hit. Wij maken er met witte wijn en dragon een heerlijke, zomerse versie van. Als dit gerecht in de römertopf wordt gemaakt, krijgt de bouillon nog meer smaak.
naar recept
coq au vin - delicious
gerookte camembert met salade en brood
Vandaag een heel bijzonder gerecht: gerookte camembert. Met salade en brood erbij een makkelijk hoofdgerecht. Simpel en snel en altijd een succes! Extra fijn: zo'n kaasje hoef je maar 10 min. te roken, dus sla maken, brood snijden en binnen een half uur aan tafel!
Geitenkaas kun je ook prima roken! Lekker met toast en ratatouille.
naar recept
camembert-deliciousmagazine
onglet met parmezaanfriet en salsa verde
Onglet is een vrij zeldzaam stuk vlees, want elke koe heeft maar één (kleine) onglet. Wij eten deze klassieker uit de Franse bistrokeuken het liefst met friet (mét parmezaan!) en fris-kruidige salsa verde. 
En de allerlekkerste friet maak je natuurlijk zelf. Wij geven tips & tricks voor superknapperige, homemade friet.
naar recept
crêpe met spinazie, tomaat en ’n eitje
Vandaag doen we een vega-dag met deze heerlijke spinazie- tomaatcrêpe met een eitje erop. Een gerecht met Franse roots! Altijd fijn, met zo weinig ingrediënten zoiets lekkers maken. Binnen het halfuur klaar, dus ideaal voor een doordeweekse dag. En ook nog met een royale portie spinazie, dus met de groenten zit je goed. Bestrooi de flensjes als ze uit de oven komen met extra nootmuskaat. En maak voor toe zo’n Franse appeltaart met rozemarijnsiroop.  
naar recept
Spinazie-tomaatcrèpe - delicious
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort
Tarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!
Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.
naar recept
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort - delicious
crêpes met spinazie en roquefort
Dit recept voor hartige crêpes kun je inzetten als avondmaaltijd, maar is in stukjes ook perfect als feestelijk hapje of tussendoortje. De roquefort geeft een pittig accent aan de zachte smaak van spinazie, champignons en bladsla. Ook als toetje zijn crèpes erg lekker! Probeer deze heerlijke crèpes suzettes met perzik.
naar recept
spinaziewraps crepes
chocoladesoufflé
Pas op! Deze chocoladesoufflé is gevaarlijk lekker. Luchtig gerezen, precies gaar aan de bovenkant en fluweelzacht van binnen. Een onweerstaanbare Franse klassieker.
Tip: met dit artikel wordt je soufflé een gegarandeerd succes.
naar recept
Chocoladesoufflé - delicious
smokey’s coq
Jord: ‘Coq-au-vin is de ultieme Franse plattelandsklassieker waarmee elk eetcafé wel eens de menukaart opsiert. Het origineel is ooit bedacht om de wat taaiere haantjes een smakelijk einde te bieden, maar het gebruik van diens malsere en sappiger vrouwelijke wederhelft is inmiddels breed ingeburgerd. Om dit comfortfood-icoon net wat meer outdoor ruigheid te geven voeg je er kippenhartjes en -maagjes aan toe. Dat is misschien even slikken, maar de structuur en smaak van deze add on’s maken het gerecht net wat hartiger.’
naar recept
pruimenclafoutis
Maak nu deze pruimenclafoutis, een Franse klassieker. Want als het pruimentijd is, moet je er gebruik van maken. Supersnel klaar, helemaal niet moeilijk en een prima toetje voor… ja voor vanavond!
Wist je dat je ook HARTIGE clafoutis kunt maken? Met brie en spinazie bijvoorbeeld!
naar recept
pruimenclafoutis
tarte tatin met sjalotjes
Verlang je vaak naar de eenvoud van de Franse bistro? Janneke Philippi laat je in het Parijse nummer van delicious. zien hoe je thuis superlekker en toch simpel Frans kookt. Maak haar tarte-tatin met sjalotjes bijvoorbeeld eens.
naar recept
Verlang je vaak naar de eenvoud van de Franse bistro? Janneke Philippi laat je in het Parijse nummer van delicious. zien hoe je thuis superlekker en toch simpel Frans kookt. Maak haar tarte-tatin met sjalotjes bijvoorbeeld eens. tarte tatin met sjalotjes hoofdgerecht | 4 personen 50 g rietsuiker 150 ml rode wijn, bijv. merlot 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid 1 netje sjalotten* (500 g), gehalveerd 1 ei, losgeklopt 150 g veldsla 150 g Franse kaas (bijv. roombrie, zachte geitenkaas, chaumes of port salut), in blokjes 100 g walnoten, grof gebroken 4 el olijfolie extra vierge ook nodig: dichte taartvorm met gladde iets hogere (3-4 cm) wand van 24-26 cm Ø ingevet Kook de suiker en wijn tot de helft in en tot het siropig wordt. Neem de wijnsiroop van het vuur.** Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Leg de plakjes deeg op elkaar en laat elk lapje steeds iets verspringen, zo rolt het makkelijker uit tot een ronde lap. Rol het deeg uit tot een lap van 30 cm Ø. Schenk de wijnsiroop in de vorm en draai de vorm zodat de hele bodem met siroop is bedekt. Leg de sjalotten op het snijvlak dicht tegen elkaar aan in de siroop. Leg de deeglap over de sjalotten en vouw het overhangende deeg naar binnen toe weg, tussen de rand van de vorm en de sjalotten in. Bestrijk het deeg met ei en prik met de punt van een scherp mes enkele keren in het deeg. Bak de tarte tatin in de oven in 25-30 min. goudbruin en gaar. Was en droog intussen de veldsla. Mocht je nog een sjalotje over hebben, snijd het fijn en meng met de kaas en de noten door de salade. Maak de salade aan met olijfolie en zout en peper. Neem de tarte tatin uit de oven. Leg een schaal erop en keer ze samen, pas op er kan wat hete siroop uitlekken. Snijd de sjalottentaart aan tafel in punten en serveer met de salade. Bereiden ± 25 min. / oven ± 30 min. RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS FOODSTYLING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN * Sjalotten eten we te weinig, uien trouwens ook. Jammer, want ze zijn heerlijk om te stoven, in hartige taarten en geroosterd met zeezout of in pakketjes voor in de oven of op de (winter)barbecue. ** Maak een dubbele portie wijnsiroop: een extra lepel bij de sjalottentaart slaat niemand af. Of bewaar de wijnsiroop koel, maar wel buiten de koelkast. Lekker in dressing, marinade, over ijs en in volle yoghurt met geroosterde amandelen.
tijmcrêpes met zachtgegaarde uienmousse en gerookte zalm
De meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Probeer ook eens deze zoete crepes met aardbeien!
naar recept
tijmcrêpes
croque monsieur met witlof en komijnekaas
Lunch-inspiratie nodig? Die hebben we voor je! Deze croque monsieur met witlof en komijnekaas is weer eens wat anders dan de standaard bruine boterham. Wist je trouwens dat witlof koel en in het donker wordt geteeld, de hele winter door? De ideale wintergroente dus.
naar recept
croque monsieur-delicious
Franse open appeltaart
Deze klassieke Franse appeltaart met een snelle frangipane mag niet ontbreken in jouw kookrepertoire. Hier doe je iedereen een plezier mee! Zo maak je stap voor stap de perfecte Franse appeltaart.
naar recept
Franse open appeltaart - delicious
franse klassiekers onglet