Net als een citrusdoekje voor je handen na een kluiffestijn, heeft je mond soms ook behoefte aan zo’n lekkere opfrisser. Spoom is dan het antwoord!
Er zijn restaurants waar je vóór het dessert een kleine dessert-amuse krijgt, bijvoorbeeld een bolletje knetterfris limoenijs met iets van eucalyptus of een granita van komkommer. Vaak is zo’n amuse bedoeld om de smaken van het vorige gerecht naar de achtergrond te duwen, zodat er plaats vrijkomt voor een reeks nieuwe smaken en texturen. Eigenlijk is spoom zo’n amuse in (retro) drankvorm.
Meer kerstinspiratie? Bekijk onze kerstpagina vol kerstrecepten en menu-ideeën.
Wat is spoom?
Spoom is een bolletje sorbetijs (roomijs is te zwaar) geserveerd in een flute, die je aftopt met een bruisende witte wijn, prosecco, of extra luxe: champagne.
Het ijskoude drankje wordt traditioneel gedronken na het hoofdgerecht, of tussen de vis- en vleesgang, om gasten de gelegenheid te geven de voorgaande gangen even te laten zakken. Een spoom hoort dus lekker fris te zijn, met citrusijs en een frivole bubbel.
Waar komt het vandaan?
In het Frans kom je spoom ook wel tegen als ‘boisson frappé’ en in het Italiaans is de spoom opgedraaid en veranderd in een sgroppino.
Waarschijnlijk is de spoom ergens ontstaan rond 1800, toen in Parijs de eerste restaurants opkwamen en het serveren van diners in gangen aan populariteit toenam. Tot die tijd zette men alles tegelijk op tafel, wat service à la Française werd genoemd – zoals Meike Krüger beschrijft in haar boek een Tafel Vol.
Wanneer serveer je een spoom?
Dat is helemaal aan de gastheer/vrouw. Het drankje smaakt net zo lekker tussen verschillende gangen in, als voor het dessert – of zelfs erna. Belangrijk is wel om de tijd te nemen, zodat je er rustig van kunt nippen. Want in vijf minuten zo’n ijskoude klots spoom naar binnen werken, komt je maag en spijsvertering niet ten goede.
In Aziatische landen zouden ze überhaupt niet zo snel ijs serveren als tussengerecht, en eerder kiezen voor een warme thee, aangezien warme dranken het spijsverteringsvuur (agni in het Indiaas) zogenaamd aanwakkeren.
Spoom recept
Wil je geen moeite doen, zet dan 4 flutes in de vriezer. Zodra de glazen goed koud zijn, schep je in ieder glas een mooi bolletje citroensorbetijs (of framboos, mango, ananas of andere frisse fruitsmaken) en schenk er champagne of een andere mousserende wijn overheen.
Met een klein beetje extra moeite maak je een romigere versie. Schep daarvoor 4 bolletjes citroensorbetijs in een kom. Roer het ijs los met een garde tot er een smeuïge massa ontstaat. Schenk er nu rustig 200 ml bruisende wijn bij en roer nog even kort door.
Eventueel kun je de spoom een extra kick geven door een scheutje wodka toe te voegen. Verdeel de spoom over 4 ijskoude flutes of een mooi wijnglas en serveer direct.
Klaar voor het dessert? Bekijk onze lijst met 6 hemelse trifle recepten!