hemelse trifle recepten die tiramisu van de troon stoten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Laagjestoetjes ouderwets? Met deze recepten stoffen we ons lievelingsdessert af, en maken we trifle up to date voor alle feesten en partijen anno 2022. Want als zijn Italiaanse neef tiramisu de show kan stelen, dan verdient de Britse klassieker zeker een plekje op de feesttafel. Loop met een van deze grote schalen trifle de kamer binnen en de oohs en aahs zijn niet van de lucht.

Meer fan van een trifle met koffie en mascarpone, oftewel tiramisu? Klik dan hier!

Je kunt trifles net zo sjiek maken als je zelf wil, maar deze elementen mogen niet ontbreken

Geef je gasten de volle laag met dit gestapelde pronkstuk van room, mousse, cake en zoete versieringen. Trifle was al populair in de 18de eeuw, waarbij de syllabub-laag niet mocht ontbreken. Syllabub is een mix van melk of room en alcohol, bijvoorbeeld geklopte slagroom gemengd met citroen en wijn, cognac of sherry, waar naar smaak nog wat specerijen en smaakmakers zoals rozenwater of nootmuskaat aan worden toegevoegd.

Yvette van Boven maakt in haar kookboek Leftovers een zomersyllabub met aardbeien: ‘Syllabub is een Engels dessert dat dateert uit de zestiende eeuw. In die tijd werd het met wijn en geklopte room gemaakt en een hele nacht koel weggezet. De drank scheidde zich dan: smakelijke room bovenop en smakelijke wijn eronder, die men met lange lepels of door een tuitje aan een speciaal glas door de room heen dronk. Maar ik vind het ook heel lekker op de nieuwerwetse manier: luchtig opgeklopte slagroom met een zurig, licht alcoholisch vruchten-iets erdoorheen geschept.’

De Britse auteurs Helen Saberi en Alan Davidson schreven in 2001 een ode aan de Trifle en onderzochten de geschiedenis van het Engelse nagerecht. De opbouw is min of meer vast en worden door de auteurs ‘trifle architecture’ genoemd. Waar dat op neerkomt?

Trifle architecture

Het succes van een trifle zit zoals elk bouwwerk in de opbouw, met uiteraard een stevige basis. Lange vingers zijn een publieksfavoriet, net als een in stukjes gesneden roombotercake of Victoria spongecake, een biscuit. Cake kan echter wat sneller (te) nat worden: je wil een mollige cake die de drank en vruchtensappen heeft opgezogen, maar niet uiteenvalt op je tong. Lange vingers zijn daarom een betere optie omdat er meer suiker inzit, behouden ze langer hun knapperigheid, zelfs als je de trifle iets langer laat staan. Een al even briljante toevoeging: amaretti met de smaak van bitterkoekjes en noten, en een uitdagende crunchy textuur en heerlijk met de oproer van fruit en room. Bekijk hier het recept.

Jam in de trifle?

Voor de zoetekauw komt er bovenop de bodem een laagje jam, daar moet je van houden want het maakt de trifle fruitiger, maar ook een stuk zoeter. Heb je rijp fruit voorhanden, dan kun je deze stap eigenlijk overslaan en direct losgaan met verse bessen, citrus maar ook exotische vruchten zoals mango, ananas en passievrucht houden zich prima staande in dit dessert. Tip: gebruik bevroren fruit zoals frambozen of blauwe bessen, dat zijn de zeldzame vruchten die stevig blijven in een trifle.

En dan is er nog gedroogd fruit, dat tot leven gewekt kan worden met een slokje drank of gekruid sinaasappelsap met kaneel en kruidnagel. Het voordeel van gedroogd fruit is dat het lekker chewy blijft en niet naar de achtergrond verdwijnt.

Jelly en custard

Gelei is een omstreden toevoeging. You love it or you hate it. Felicity Cloake schrijft in The Guardian dat ze gelei altijd heeft beschouwd als het domein van de supermarkt-trifle; en als zodanig onder haar culinaire waardigheid. Maar schrijft Cloake, Helen Saberi maakt een overtuigend argument dat de gelei fungeert als ‘a solid sheet of load-bearing substance – the counterpart of a screeded concrete floor’. Fan van gelei? Maak dan onze Italiaanse trifle met amarettogelei.

Of je nu wel of geen gelei gebruikt, een goede custard met een vanillestokje is een must! Maak de custard met melk en eventueel een beetje room voor een tikkeltje overdadige trifle; daar zit nou net de charme van dit dessert. Versier de trifle met slagroom, een knapperig nootje en wat sierlijke vruchtjes en je hebt een spektakelstuk om van iedere maaltijd een feest te maken.

Klaar voor wat extra trifle-inspiratie? Dit zijn de favorieten triflerecepten van de delicious. redactie!

Zoals Alan Davidson met recht schrijft: ‘variations on the trifle theme – all delicious – seem to us to be just about as infinite as stars in the sky’. Doe er je voordeel mee!

Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!

6x trifle recepten

koffietrifle met marsala en mascarponeroom
De telefoon staat hier roodgloeiend. Blijkbaar wil iedereen zijn lepel in de koffietrifle met marsala en mascarponeroom zetten.  ‘Begin ruim van tevoren met dit toetje, dan kan de koffiesmaak zich extra goed ontwikkelen.’
naar recept
koffietriffle met mascarponeroom | delicious
mokkatrifle met frambozen
Deze mokkatrifle heeft álles mee! Een plaatje om te zien, heel erg lekker en snel klaar. Een win-win-win situatie, dus. Wedden dat-ie in je top 3 komt?
naar recept
mokkatrifle-delicious
roomvla-gembertrifle met mango
Deze roomvla-gembertrifle met mango is ideaal om je gasten te verrassen met een heerlijk nagerecht. Feestelijk en zo klaar! Tip: Je kunt de trifle’s ook als eenpersoonsporties in mooie glazen maken.
naar recept
roomvla-gembertrifle met mango | delicious
Italiaanse trifle met amarettogelei
Deze Italiaanse trifle met romige vla, chewy koekjes en iets zilte amarettogelei is heerlijk! Je gebruikt de eidooiers in de vla en het eiwit voor de meringuelaag en gesuikerde amandelen, dus je houdt niets over. En als je de afzonderlijke elementen van tevoren maakt, hoef je de trifle op de dag van serveren alleen nog maar samen te stellen. Tiramisu is ook een Italiaanse trifle. Hier een prachtige tiramisutaart!
naar recept
Italiaanse trifle - delicious
bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone
Waarom kiezen als je het allebei kan doen? Met deze bellini-trifle heb je een cocktail en dessert in één. De perzik en mascarpone houden het gerecht fris & luchtig, terwijl de amaretti aanvult met een smaak van bitterkoekjes. Saluti!
Nog meer cocktail desserts maken? Kijk dan naar deze 6 onweerstabare desserts!
naar recept
Bellini trifle met amaretti en citroenmascarpone - delicious
Makkelijke trifle met madeleines en rood fruit
Wauw, deze trifle met madeleines en rood fruit is te gek! Het perfecte feestelijke toetje voor kerst en ideaal voor een grote groep. Je kunt de trifle ruim van tevoren maken en iedereen vindt het lekker. En dan hebben we het nog niet eens over de looks…
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Bonne Maman, het bekende Franse jammerk met rood-wit geruite deksels dat ook tijdens de feestdagen volop wordt gebruikt. Niet alleen bij je ontbijt, maar ook in taarten en toetjes.
Voor dit recept gebruiken we Bonne Maman madeleines en aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk naar hartelust variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tropische trifle met mango, passievrucht en abrikozenjam? Of ga voor een combinatie van chocolade en sinaasappel!
naar recept