kolokithopita pompoenpastei uit Nistisima

kolokithopita pompoenpastei uit Nistisima
veganistisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | grieks | vegan
Georgina Hayden: ‘Dit is een van mijn favoriete nistisima-recepten als er mensen komen eten. Je kunt de pastei van tevoren maken, hij ziet er indrukwekkend uit en smaakt fantastisch. Hij is enigszins gebaseerd op de Grieks-Cypriotische vastenklassieker kolokotes – pompoenpasteitjes met bulgur en rozijnen – die mijn yiayia Martha maakt. Het roosteren van de pompoen is niet traditioneel, maar geeft een intensere smaak.’
Dit recept is afkomstig uit Nistisima, traditioneel vegan uit de Mediterranée & omstreken.
voorbereiding15 minutes
kooktijd30 minutes
oven1 hour 15 minutes
totale tijd2 hours

Kookgerei

  • ook nodig: springvorm van 22 cm Ø

ingrediënten

  • 1 pompoen of flespompoen, ± 800 g
  • 7 el olijfolie + extra om in te vetten en te bestrijken
  • 1 tl kaneel
  • 1 ⅓ el harissa
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 40 g fijne bulgur
  • 50 g sultanarozijnen of rozijnen
  • 4 lente-uitjes
  • ½ bosje dille
  • 1 rol filodeeg
  • 1 teentje knoflook

instructies

  • Verwarm de oven voor op 240°C. Schil en halveer de pompoen en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in 2 cm-stukjes en voeg ze toe aan een braadslee met 3 el olijfolie, wat zeezout, een flinke snuf versgemalen zwarte peper, de kaneel, 1 el harissa en de kristalsuiker. Meng goed door elkaar, spreid uit en rooster 25-30 min. in de oven, tot de pompoen aan de randjes geblakerd is. Haal uit de oven, schep in een kom en laat afkoelen.
  • Roer de bulgur en rozijnen erdoor.
  • Snijd de lente-ui en dille fijn. Voeg de lente-ui en helft van de dille toe aan de kom en schep alles door elkaar, prak de stukjes pompoen daarbij licht.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Vet de springvorm licht in met olijfolie. 5 Leg een vel filodeeg met de lange kant naar je toe neer, bestrijk met olijfolie en leg er nog een vel filodeeg op. Schep eenderde van de pompoenvulling in een rechte lijn op ± 4 cm boven de onderste rand van het deeg en bestrijk het deeg met wat olie. Rol het deeg en de vulling op als een sigaar en vorm tot een spiraal. Leg de gevulde spiraal in het midden van de springvorm. Herhaal met de rest van het filodeeg en de vulling. Maak elke sigaar vast aan de spiraal, zodat je een steeds grotere opgerolde slang krijgt. Bestrijk de volledige pastei met olijfolie en bestrooi met de rest van het zout. Bak 35-45 min. in de oven, tot de pastei krokant en diep goudbruin is.
  • Maak intussen de olie. Kneus de knoflook in de schil met de zijkant van je mes en voeg met de resterende 4 el olijfolie toe aan een kleine pan. Verwarm ± 4 min. zachtjes op laag vuur, tot het heerlijk ruikt. Haal de pan van het vuur en roer direct de resterende halve el harissa erdoor. Laat afkoelen.
  • Bestrijk de pastei met de harissa- knoflookolie, gooi de knoflook weg en laat de pastei minimaal 15 min. staan. Bestrooi met de rest van de gehakte dille en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 554kcal
|
eiwit: 11g
|
vet: 20g
|
koolhydraten: 79g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING, STYLING GEORGINA HAYDEN. FOTOGRAFIE KRISTIN PERERS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
kolokithopita pompoenpastei uit Nistisima