Een vegan kerstmenu is echt niet moeilijker dan een ‘normaal’ kerstmenu, het is vooral een stukje omdenken.
Zie het zo: je haalt geen vlees, vis, zuivel en eieren weg, maar je voegt juist iets toe. Meer textuur, groenten en meer specerijen en verse kruiden. Om je op weg te helpen hebben we een speciaal driegangen vegan kerstmenu samengesteld, inclusief een Iraakse snack om de avond mee in te luiden.
Deze gerechten bewijzen dat een feestelijke maaltijd mogelijk is, ongeacht wat je eet (of niet eet). Scroll naar beneden om direct naar de recepten te gaan.
Vegan kerstmenu zonder na-aperij
Je kunt vrijwel alle kerstklassiekers ombouwen tot een plantaardige versie, van bietencarpaccio tot watermeloentartaar of neem de retro garnalencocktail: met een paar vlezige paddenstoelen en panko maak je een fris vegan gerecht waarvan niemand doorheeft dat er geen dier aan te pas is gekomen.
Dat soort vegan-foefjes en na-aperij van dierlijke gerechten is hartstikke leuk als je aan tafel zit met een groep gemengde eters. Maar je maakt er niet elke veganist blij mee. Er is namelijk ook een grote groep plantaardige eters die niet alleen veganist zijn geworden vanwege het milieu, ethische overtuigingen of om elke vorm van exploitatie van dieren te vermijden, maar ook vanwege de textuur en smaak van vlees.
Ja, er zijn mensen die van nature niet van vlees houden – en dit menu is voor hen! Het uitgangspunt? Groenten!
Vegan kerstmenu: het voorgerecht
Na een warme kubbeh, krokant aan de buitenkant en nog zacht en smeuïg van binnen, is het tijd om je gasten te verrassen met een spannend voorgerecht.
Deze bietengazpacho wordt geserveerd bij sterrenrestaurant De Kas en is een goed begin van een leuk diner. Radicchio di Castelfranco – of kortweg Castelfranco – is een charmant gevlekte radicchio en een van de mooiste slasoorten die er zijn. Het ietwat bittere blad is uniek van kleur.
De zoetheid van de bietjes combineert goed met het bittere van de sla en de bergamot. Als je de bietjes poft op grof zeezout wordt de smaak geconcentreerder en een beetje ziltig, maar het kan ook in de oven, met wat tijm en knoflook.
Klaar voor het vegan hoofdgerecht?
Omdat je vast al heel wat keren een portobello met vegan kaas voor je neus hebt gekregen, een faux meatloaf of iets met geroosterde pompoen, doen we het dit jaar anders. We geven je drie keuzes.
Ten eerst: gebakken witlof met een romige hazelnoot-paprikasaus en zwarte knoflook. Een gerecht met een lekker bittertje, sexy grillstrepen en extra lekker met de romescosaus. Dit gerecht is vrij licht waardoor er nog voldoende ruimte is voor het dessert.
Nummer twee: gestoofde knol in wijnsaus met winterse groenten. Een stevig gerecht met een diepe, rokerige smaak die je niet vaak tegenkomt in vegan gerechten. Serveer er vooral een frisse salade naast. En tot slot een wat klassiekere pompoenpastei uit Griekenland gehuld in een knisperende filodeegjas, warme specerijen zoals kaneel, komijn en karwij (die zijn verwerkt in de harissa), en frisse dille. Jij kiest!
Vegan kerstmenu: toe
IJs of toch taart? Wil je liever romig of iets friszuurs, en hoe lang wil je in de keuken staan? Zodra je deze showstoppers voor de neus van je gasten zet wordt het stil in de kamer. Het dramatische zwarte tahin-ijs van Esther, de felrode granita met wodka en watermeloen of die prachtige ananastaart met een meringue van aquafabe (kikkererwtenvocht) hebben allemaal de wow-factor, perfect dus voor de feestdagen. Misschien is er wel ruimte om ze allemaal te maken…
Hapje
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Vegan dessert
Ontdek hier alles over haar geweldige vegan bakboek: Dosia bakt vegan
Bekijk alle kerstmenu’s op onze kerstpagina!
Lees ook: 10 vegan kerstrecepten