kerstmenu: alles zonder oven

Het overkomt de besten: je hebt een prachtig kerstmenu gecomponeerd, waarbij alles perfect op elkaar aansluit, maar dan blijkt dat de oven niet groot genoeg is om alle gerechten op tijd op tafel te zetten. Of je familie heeft er geen. Met dit kerstmenu heb je daar geen last van, want alle gerechten kun je maken op het fornuis.

Bestel voor nog meer inspiratie en feestelijke recepten het kerstnummer van delicious.

De oven is de zwakste schakel

Help, file voor de oven! Omdat we niet allemaal professionele chefs zijn, hebben we de neiging om meer te focussen op welke gerechten we op tafel zetten, dan hoe we dat qua timing eigenlijk voor elkaar boksen. De oven kan dan al snel de zwakste schakel worden in je planning.

Voorgerechten zonder oven

Voor een ontspannen avond kun je het beste de voorgerechten maken zonder oven. Denk aan feestelijke soep, een salade van wintergroenten of een lekkere tartare van witvis met citroenolie. Als het hoofdgerecht dan wel in de oven moet, heb je daar ruim de tijd voor. Hetzelfde geldt voor het dessert, hoewel het natuurlijk nog makkelijker is om de desserts uit de koelkast of vriezer te toveren, of als je de kersttaart al hebt klaarstaan op het aanrecht.

Voorgerecht

gegrilde eendencarpaccio met stoofpeer & amandeldressing
Stoof de peertjes, maak de amandeldressing en bak het amandelschaafsel 3 dagen van tevoren. Bewaar afgedekt op een koele plek. Gril de eendenborstfilets ½ dag van tevoren, snijd in flinterdunne plakjes en bewaar gekoeld. Reken op nog ± 5 min. bereidingstijd voor het eten.
naar recept
carpaccio van eend met stoofpeertjes
garnalen met pastinaakmousseline en kruidenolie
Dit gerecht zit bomvol smaak. De garnalen zijn heerlijk mals en fris terwijl de pastinaakmousseline juist die aardse smaken geeft. Deze combinatie zie je misschien niet vaak maar de smaak zal je verassen!
Pastinaak kan ook in een salade! Bekijk deze bataat-pastinaaksalade.
naar recept
aardpeerpuree met mascarpone, eendenborst met specerijen, cantharellen en cress
'Strooigoed' geeft gelaagdheid aan dit heerlijke gerecht en een extra wow-gevoel. Zoals shiso-blaadjes de specerijen van de eend versterken en de romige puree een frisse bite geven!
En toe: paris-brest met chocolade-hazelnotenroom.
naar recept
aardpeerpuree-delicious.
tartare van witvis met citroenolie, hazelnoot en sumak
Rauwe witvis is een ideale basis voor tartare: voeg je eigen smaken en een lekkere crunch toe. Superlekker en zo klaar! Probeer ook eens tartare van rauwe rivierkreeft.
naar recept
tartare van witvis citroenolie

Hoofdgerecht

zeebaars met sinaasappel-koriandersalsa & geblakerde spruitjes
Een easy, maar superlekker kerstrecept van Janneke: zeebaars met sinaasappel-koriandersalsa en geblakerde spruitjes.
In plaats van zeebaars kun je trouwens ook prima zalm-, kabeljauw- of schelvisfilet gebruiken als alternatief.
Wil je dit gerecht voorbereiden? Dat kan. Maak de aardappelmousseline en de salsa één dag eerder. Bewaar beide afgedekt in de koelkast.
naar recept
Zeebaars met sinaasappel-koriandersalsa en geblakerde spruitjes_preview
gebakken knolselderij met peperroomsaus
Knolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk!
14x gratin – romig, kazig en zó delicious!
naar recept
recepten gebakken knolselderij met peperroomsaus
krokant gebakken procureur- stoof met zachte uiensaus en polenta
Procureur is door zijn zachte en malse structuur ideaal om te stoven. Het wordt ook vaak gebruikt om pulled pork van te maken. Na het stoven bak je de procureur aan voor een heerlijk krokant laagje. Serveer de polenta erbij. Tip: neem een ruime pan voor de polenta, want hete polenta bubbelt en dus is er spatgevaar. Het resultaat is geweldig!
naar recept
polenta procureurstoof | delicious
zalmmoot met champagnekokossaus
Niemand gelooft dat je deze luxe zalmmoot met champagnekokossaus binnen 30 min. op tafel zet. De zalm is mals en sappig en de champagnekokossaus maakt het heerlijk romig en vol. Ook lekker: zalm met geroosterde wintergroenten.
naar recept
Zalmmoot met champagne-kokossaus - delicious
ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maanzaadboter
Gevulde pasta is een ideaal feestgerecht voor veel gasten. En deze vega variant van Janneke Phillipi is ook nog superlekker. De ravioli kun je prima een aantal weken van tevoren maken en (los) invriezen.
Nog drie heerlijke vega ravioli's.
naar recept
ravioli walnoot-salieboter bruine maanzaadboter - delicious

Nagerecht

bombe met hazelnoot en chocolade
Feestbombe!
Je kunt in plaats van kleintjes ook één grote maken voor 8 personen. Neem dan een diepe schaal van minimaal 1,4 liter inhoud. Gebruik de dubbele hoeveelheid ingrediënten. Meet de boven-wijdte van de schaal en maak de koekbodem zo groot als de diameter van de schaal. Zet de bombe minimaal 5,5 uur in de vriezer voor je de chocolade erover giet.
Tip: maak deze gemberbombes 1 dag eerder, begin zeker 6 uur van tevoren!
naar recept
bombe gember hazelnoot
gezouten truffelreep met amarene kersen en karamelnoten
Zout en chocolade blijft een magische combinatie! Wij geven je deze gezouten truffelreep met amarene kersen & karamelnoten.
naar recept
gezouten truffelreep-delicious
tiramisu met sinaasappelcurd & mascarponemousse
Zeg nu zelf: één keer opscheppen van zo’n Italiaanse toet met laagjes romige crème en boozy koekjes kan bijna niet. Houd dus een gaatje vrij na het eten!
Bekijk ook: 52x Italiaanse zoete lekkernijen
naar recept
tiramisu met sinaasappelcurd & mascarponemousse taart met lange vingers
Zeebaars met sinaasappel-koriandersalsa en geblakerde spruitjes_preview