kerstkoekje: sesam-koffiekoekjes

sesam-koffie

Koekjes, Dosia is er dol op en bakt ze in allerlei soorten en maten. Deze exemplaren zijn 100% delicious. en perfect voor kerst. Deze sesam-koffiekoekjes zijn niet alleen mooi voor in de boom, ze smaken heerlijk door het nootachtige van de sesam dat perfect samengaat met de smaak van koffie.

gemarmerde sesam-koffiekoekjes

Deze koekjes hebben door het sesamzaad een subtiele nootachtige smaak die heel goed samengaat met de koffie in het glazuur. Je moet wel snel werken als je de glazuur aan het opspuiten bent. De truc is om de glazuren in een plastic zakje te doen: het zakje met witte glazuur mag een iets grotere opening hebben, die met koffieglazuur heeft een klein gaatjenodig. Maak telkens 1 koekje helemaal af, anders wordt het glazuur te hard om nog een mooi marmereffect te krijgen.

gebak | 30-35 koekjes
 

185 g zachte boter
225 g fijne tafelsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 groot ei (L)
350 g bloem, gezeefd + extra om uit te rollen
25 g sesamzaad, geroosterd

glazuur
1 eiwit
250 g poedersuiker, gezeefd
1 tl instant koffiepoeder

ook nodig: ronde koekjesuitsteker van 6 cm Ø, 2 spuitzakken, 2 spuitmonden: een van 2 mm en een van ± 5 mm., of gebruik wegwerpspuitzakjes*

Klop met de mixer de boter met suiker en vanillesuiker in 5-7 min. licht en romig. Voeg het ei toe en klop goed door. Schep de bloem, het sesamzaad en een snuf zout luchtig maar goed door hetbotermengsel. Vorm een bal van het deeg, druk plat en laat afgedekt met huishoudfolie 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg op een dun met bloem bestrooid werkvlak uit tot een½ cm dunne lap. Steek met een koekjesuitsteker rondjes uit het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de deegrondjes erop. Leg ze iets uit elkaar. Bak ze in het midden van de oven in15 min. gaar maar niet te bruin. Neem de koekjes uit de oven, laat ze ± 5 min. afkoelen. Leg ze op een rooster en laat verder afkoelen. Vorm van afsnijdsels opnieuw een bal, rol uit en steek er weer koekjes uit. Bak ze net zo.

Roer voor het glazuur het eiwit met de poedersuiker glad. Het moet een stevig, dikvloeiend glazuur zijn, voeg evt. nog 1 eetlepel water toe. Klop het dan met de mixer nog 2 min. goed door. Schep een kwart van het glazuur over in een kleinere kom en roer hier de koffie door. Laat dit even staan, zodat de koffie goed oplost. Klop de massa’s in beide kommen nog 2-3 min door tot het dik en glanzend is. Doe het koffieglazuur in een spuitzak met mondstuk van 2 mm. Schep de witte massa ook ineen spuitzak met mondstuk van ½ cm. Spuit eerst een cirkel rond de rand van het koekje met wit glazuur. Vul dan de rest verder dun in met het glazuur. Maak het niet te dik want er moet ook nog koffieglazuur doorheen worden gemengd. Druppel wat koffieglazuur op het witte glazuur en trek er een satéprikker doorheen om een marmereffect te krijgen. Tik even met het koekje op het aanrecht om de glazuren mooi in elkaar te laten vloeien en laat het glazuur dan een paar uur opstijven.

* Kant-en-klare wegwerpspuitzakjes kun je bij sommige supermarkten, huishoudwinkels en kookwinkels kopen.

Bereiden ± 35 min. / koelen ± 1 uur / oven ± 17 min. / drogen glazuur ± 2 uur

RECEPTEN EN TEKST DOSIA BREWER/COOKIECOMPANION.COM FOTOGRAFIE ERIX VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN