cranberry-kardemonkoekje

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

   cranberry-kardemon

Dosia test de lekkerste koekjes van over de hele wereld. Niemand anders dan deze koekjesexpert kan beter heerlijke recepten bedenken. Makkelijk te maken, 100% delicious. en perfect voor (winters) weekend.

cranberry-kardamom spiraalkoekjes

Toen ik dit koekje bedacht, had ik mij niet gerealiseerd dat cranberries en kardemom zo’n goed effect op elkaar hebben. De kardemom zorgt ervoor dat de cranberries extra fruitig en bessig smaken en de cranberries maken de kardemom extra kruidig en fris. Dit koekje ga ik veel vaker dan alleen in de winter maken! Tip: laat voor een mooie ronde vorm de rol opstijven in een grote plastic petfles waar je de bodem uitknipt.

gebak | ± 40 stuks
 

250 g boter
200 g fijne tafelsuiker
80 g roomkaas
1 ei
450 g patentbloem, gezeefd
1 flinke tl kardemompoeder*
200 g gedroogde cranberries
50 g suiker
ook nodig: met bakpapier beklede bakplaat

Mix de boter, suiker en roomkaas in een kom in 5-8 min. licht schuimig en romig. Voeg het ei toe en klop tot het helemaal is opgenomen. Meng de bloem met een snuf zout en hetkardemompoeder. Klop op een lage stand het bloemmengsel door het botermengsel. Het deeg zal vrij slap zijn. Vorm het deeg tot een bal en druk de bal tot een platte schijf. Laat het deegafgedekt met folie minstens 2 uur in de koelkast rusten en stevig worden.

Hak in een keukenmachine de cranberries met de suiker tot kruimels. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier tot een rechthoek van 30 x 25 cm. Spreid het cranberriemengsel erover uit en druk een beetje aan met een vlakke hand. Leg het deeg met de korte kant naar je toe. Rol het deeg voorzichtig met behulp van het onderste vel bakpapier op tot een rol. Rol het deeg in het bakpapier en laat in de koelkast 5 uur, maar nog liever 1 nacht, opstijven.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd plakken van ½ cm van de rol en leg ze op de bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in10-12 min. gaar. Neem uit de oven, laat 5 min op de bakplaat afkoelen en zet ze dan over op een rooster. Laat ze helemaal afkoelen.

* Kardemom is bij de grotere supermarkt, natuurwinkel en veel toko’s te koop.

Bereiden ± 25 min. / rusten ± 1 nacht / oven ± 12 min.

RECEPTEN EN TEKST DOSIA BREWER/COOKIECOMPANION.COM FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN

*Dit recept verscheen eerder in delicious.