aantal 4 |
dessert, nagerecht |
feestelijk, pasen |
italiaans |
dessert, nagerecht |
feestelijk, pasen |
italiaans |
De klassieke affogato – Italiaans voor "verdronken" – is simpel en spannend tegelijkertijd: het is koud en heet, bitter & zoet.
Kookgerei
-
ook nodig: huishoudfolie, thermometer tot 100ºC
Ingrediënten
- 200 g chocolade callets, druppels van min. 60% cacao
- 2 el pistachenoten, geroosterd, grof gehakt
- 2 el koffiebonen naar keuze, grof gemalen in de vijzel
- 120 ml filterkoffie, extra sterk gezet
- 4 bollen vanille-ijs
- rasp van ½ biocitroen
Instructies
-
Bedek een plaat of dienblad heel strak met huishoudfolie. Smelt 2/3 van de chocolade in een kom boven een pan met bijna kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain marie) tot een temperatuur van 40ºC. Haal de kom van de pan en roer de overige chocolade erdoor. Roer regelmatig totdat alle chocolade is gesmolten en de temperatuur gedaald is tot 31ºC. Zo zorg je ervoor dat de chocolade glanzend wordt na afkoeling.
-
Strijk de chocolade met een pannenlikker dun uit tot een rechthoek over het folie. Zo kun je straks mooie brokken afbreken. Strooi de pistachenoten en gemalen koffie over de chocolade en laat afkoelen.
-
Maak de filterkoffie en schenk uit in 4 wat grotere kopjes, schep in elk een bolletje ijs. Garneer met het citroenrasp en serveer met een stuk chocolade.
Voedingswaarde
PRODUCTIE MISTER KITCHEN. FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR. FOODSTYLING CYN FERDINANDUS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!