De klassieke affogato - Italiaans voor "verdronken" - is simpel en spannend tegelijkertijd: het is koud en heet, bitter & zoet.
Kooktijd1 hourhour
afkoelen45 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour45 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: huishoudfolie, thermometer tot 100ºC
Ingrediënten
200gchocolade callets,druppels van min. 60% cacao
2elpistachenoten,geroosterd, grof gehakt
2elkoffiebonen naar keuze,grof gemalen in de vijzel
120mlfilterkoffie,extra sterk gezet
4bollen vanille-ijs
rasp van ½ biocitroen
Instructies
Bedek een plaat of dienblad heel strak met huishoudfolie. Smelt 2/3 van de chocolade in een kom boven een pan met bijna kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain marie) tot een temperatuur van 40ºC. Haal de kom van de pan en roer de overige chocolade erdoor. Roer regelmatig totdat alle chocolade is gesmolten en de temperatuur gedaald is tot 31ºC. Zo zorg je ervoor dat de chocolade glanzend wordt na afkoeling.
Strijk de chocolade met een pannenlikker dun uit tot een rechthoek over het folie. Zo kun je straks mooie brokken afbreken. Strooi de pistachenoten en gemalen koffie over de chocolade en laat afkoelen.
Maak de filterkoffie en schenk uit in 4 wat grotere kopjes, schep in elk een bolletje ijs. Garneer met het citroenrasp en serveer met een stuk chocolade.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
PRODUCTIE MISTER KITCHEN. FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR. FOODSTYLING CYN FERDINANDUS.