10 ideeën om deze zomer je thermosfles volop te gebruiken

10 ideeën om deze zomer je thermosfles volop te gebruiken

Grote kans dat je de thermosfles alleen gebruikt om koffie of thee warm te houden als je in de auto zit, of je richting werk beweegt. Maar na deze lijst niet meer. Want de thermosfles kan nog zoveel meer!

Hete zomer? Geen probleem, want met deze tips blijft je eten ook in het park of op het strand heerlijk koud – of juist warm.

1. Hollandaisesaus in de thermosfles

Niet de meest voor de hand liggende saus misschien voor de zomer, maar nu komt het: beeld je een buitenbrunch in op een aangenaam warme ochtend in de tuin, of ergens onder de bomen. Er is gerookte zalm, er zijn gekookte eieren – of nog luxer, gepocheerde eieren -, en er ligt een heerlijke aspergesalade te lonken naast een vers brood.

Er zijn al wat plakken vanaf gesneden. En dan, de saus der sauzen, warm uit de thermosfles: hollandaise voor over de eieren, en laat dat nou net zo verrukkelijk smaken bij zo’n stukje zalm – of smeltende, zoet-zoute parmaham.

eggs benedict met parmaham en basilicumhollandaise
Eggs benedict is een absolute brunch-klassieker. Deze eggs benedict met parmaham is extra luxe! Natuurlijk door die heerlijk smeltende zoet-zoute parmaham, maar ook door de basilicum in de hollandaisesaus. De parmaham kan je trouwens vervangen door gerookte zalm. En wil je je eggs benedict liever vega? Dan serveer je ‘m met een handje geslonken spinazie.
Wil je je eggs benedict met een echte Engelse muffin serveren?
naar recept
Eggs benedict met parmaham
wentelteefje met zalm, gepocheerd ei & hollandaise
Dit hartige wentelteefje wordt door de zalm, gepocheerd eieren en de hollandaise in één klap een royaal ontbijt. Dat is nog eens een feestelijk begin van de dag!
De hollandaisesaus kun je vooraf maken en warm houden in een voorverwarmde thermoskan. De eieren kun je evt. een halfuurtje van tevoren pocheren. Houd ze dan warm in een lauwe oven van 50°C.
Eieren pocheren helemaal onder de knie met behulp van onze tips & tricks? Maak dan ook eens deze croissant met gepocheerd ei, rivierkreeftjes en dille-hollandaise.
naar recept
wentelteefje met zalm

Hollandaise hebben we niet zelf bedacht, maar voorbij horen komen in de vrolijke podcast Etenstijd! van Yvette van Boven en Teun van de Keuken. Zelfs in je eigen keuken is het handig om de hollandaise na bereiding over te gieten in een thermosfles. Hollandaise kun je namelijk niet opnieuw opwarmen, dan schift de saus.

Lees ook: zo maak je binnen 2 minuten hollandaisesaus voor bij je gepocheerde eieren

2. Gazpacho en andere koude soepen

Koude soep mee voor onderweg? Heerlijk, maar alleen als de soep ook echt goed koud blijft. Hoppatee meenemen in de thermosfles dus. Meteen handig als je geen kommen en lepels wil meesjouwen, want je kunt prima soep uit de thermos zelf slurpen.

pittige gazpacho met krab
Summertime and the living is easy… Een paar kleine voorgerechten vragen wat meer voorbereiding, maar het is wel extra feestelijk. Kip met mangosalsa, tabouleh of deze pittige gazpacho met krab. Stuk voor stuk ideale appetizers. Vooral samen met een frisse cocktail.
naar recept
gazpacho met krab | delicious
salmorejo met serranoham
Fan van gazpacho? Probeer deze versie! Wij zijn ondertussen verslaafd aan deze fluwelige, frisse tomatensoep. Begin op tijd zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
naar recept
gazpacho - delicious

3. Thermosfles-smoothie bowls & overnight oats

Ontbijten na een workout in de zon, of een ochtendpicknick met het hele gezin, wordt nog leuker met deze fruitige ontbijtrecepten. Door ze in een thermosfles te bewaren blijven ze lekker koud, perfect voor een hete zomerdag.

Of ga voor warme havermoutrecepten, inclusief de vegan overnight oats van Joris Bijdendijk.

fruitsmoothies met chiazaad
Een heerlijk frisse smoothie om de dag goed mee te beginnen! Als je de smoothies iets dunner wilt, roer je er dan wat karnemelk door. Maak ze vlak voor ‘t ontbijt, dan zijn ze het lekkerst.
En voor bij de smoothie: hangop met appel-vijgencompote en kokoscrunch.
naar recept
fruitsmoothies met chiazaad drankje - delicious
smoothie van avocado en koffie
Het koffiebesje is na olie het meest verhandelde product ter wereld. Alleen al in ons land drinken we jaarlijks gemiddeld 150 liter koffie per persoon. Waarom geen ochtend-smoothie met koffie? Dat dachten de mannen van Mister Kitchen ook!
naar recept
koffie avocado smoothie | delicious

4. Sushi to go uit de thermosfles

Huh, hoe dan? Sushi in een thermosfles?! Er zijn dus ook speciaal geïsoleerde voedselcontainers, een lager model, waaruit je heel makkelijk kunt eten. De opening van deze bakjes zijn ook wat ruimer zodat je er makkelijk eten uit kunt halen.

Naast complete stoofschotels, kun je er ook heel goed sushi in koud houden. Dat is best wel handig als je sushi hebt gemaakt, maar niet van plan bent om het direct op te eten (en er geen koelkast bij de hand is), want warme vis? Nee, bedankt!

Deze vegetarische sushi kun je overigens wat makkelijker meenemen, ook zonder thermosfles:

sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer
Dit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
naar recept
sushirolletjes met bruine rijst en tofu | delicious

5. Fruitsalades

IJskoude watermeloen, frisse ananas, en zoete abrikozen en perziken die nog niet zijn gaargekookt in hun eigen vocht. Een thermosfles is dé oplossing voor een koude meeneem-fruitsalade!

6. Salsa’s

Als je van plan bent om een Mexicaans bbq-feest te geven in het park, dan mogen de salsa’s natuurlijk niet ontbreken. Niets lekkerder dan een taco met sappig buikspek, knapperige coleslaw en een flink pittige groene tomatillo-salsa met veel limoensap.

Voor een salsa op oliebasis heb je geen thermosfles nodig, maar verse kruiden, limoensap en tomaatjes blijven echt een stuk kwieker.

7. Margarita’s en andere ijskoude cocktails

¡Ay, caramba! Een boozy slush gaat er wel in op een hete dag. Maak een van deze cocktails of ga voor een alcoholvrije versie.

ginslushies met watermeloen
Code rood! Heb je verkoeling nodig? Snijd dan een joekel van een watermeloen in blokjes en maak er ijs van door ze in de vriezer te plaatsen. Even pureren en je hebt in een handomdraai het meest verfrissende drankje op aarde! Lekker met of zonder gin.
naar recept
ginslushies met watermeloen
Margarita
Tess Posthumus, award winning bartender, schreef het boek Cocktails met Tess en deelt haar kennis over drank en cocktails elke maand in delicious. Laat je verleiden door deze zomerse Margarita.  Nog meer cocktail-tips van Tess: Havana Old Fashioned
naar recept
smoked pink paloma
De pink paloma: een fris alternatief op de margarita. Zoet, zuur, zilt, bitter… deze cocktail heeft het allemaal. Dit is dé signature cocktail van bartender Tess.
naar recept
zomer cocktail

8. Cold brews

Warme koffie stoppen we maar al te graag in een thermos, alleen datzelfde principe gaat ook op voor koude koffie of langgetrokken ijsthee. Maak een echte cold brew door water te infuseren met gemalen koffie. Je gebruikt ongeveer 60 gram grof gemalen filterkoffie per liter water. Even een nachtje laten trekken, zeven, en klaar!

Hetzelfde kan ook met thee. Daarvoor heb je 20 gram thee nodig en 500 ml water, na 6 uur is je concentraat klaar om te drinken. Deze theebereiding is vrij sterk en lekker om nog iets aan te lengen met plat- of bruisend water. Meng 40 ml van het thee-extract met 120 ml water voor een glas ijsthee. Tip: voeg wat schijfjes perzik of aardbei toe voor een zomerse fruitthee.

9. (Pasta)salade

Een koeltas met koelelementen werkt natuurlijk net zo goed voor het koud houden van salades. Maar ga je in je eentje op pad, dan kan een brede voedsel-thermos ook een uitkomst zijn. Vul ‘m met een van onze favoriete pastasalades of haal inspiraties uit onze dikke pasta special:

10. Warme pasta? Pastasaus uit de thermosfles!

Ben je niet zo van de koude pastasalades en eet je het liefst een bordje mafaldine met een zoete tomatensaus, hartige vlokken Parmezaan en een bol burrata, óók als je buiten op een kleedje of aan een picknicktafel eet, dan stop je die warme pastasaus vanaf nu gewoon in je thermosfles.

Neem lauwwarme pasta mee in een apart bakje en hussel de twee samen op locatie. Zo simpel kan het zijn: een bordje warme zomerpasta al fresco.

Lees ook: wijn koud houden zonder dat-ie verdunt: 5 tips!