de lekkerste culinaire podcasts van Nederlandse bodem

oktober 2022

De tijd dat podcasts vooral vermaak vormden voor een select groepje tech-fanaten is voorbij. Inmiddels luistert iedereen – en zijn buurvrouw – naar de meest uiteenlopende shows. Tijdens het afwassen, het wandelen of het doen van de boodschappen: met een smakelijke podcast in de oren wordt iedere taak lichter.

Als culi-fan luister je natuurlijk het liefst naar kookgeluiden. Daarom sommen we de fijnste Nederlandse podcasts over eten (en alles wat daar mee te maken heeft) voor je op! 

Podcasts luister je via bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcasts, Overcast, Podimo of Stitcher.

Kookgeluiden

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: delicious. heeft een eigen podcast (en nee we zijn niet bescheiden)! Vanuit de testkeuken van delicious. praten we je bij over wat er bruist, borrelt en leeft in de wereld van koken en eten. Van de nieuwste foodtrends tot kooktechnieken zoals stoven en alles over ons favoriete koekje: de macaron. 

Soort verhalen: keukentafelgesprekken tussen redactieleden en culi’s. 

Duur: 15-30 minuten

Frequentie: momenteel geen nieuwe afleveringen

etenstijd culinaire

Etenstijd!

Net nieuw in podcastland en nu al een ontzettende hit: de behapbare show van Yvette van Boven en Teun van de Keuken. In de show bespreken ze meerdere keren per week hun lievelingskost. Spannend, doodgewoon, praktisch en vernieuwend: in de keukens van Yvette en Teun kan (bijna) alles. Elke maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag, vlak voor etenstijd.

Soort verhalen: keukentafelgesprekken tussen twee (thuis)chefs.

Duur: zo’n 20 minuten

Frequentie: 3x per week 

chef culinaire

Cheft

Altijd al benieuwd naar de geheimen van Amsterdamse topchefs? Culinair journalist Hiske Versprille gaat op bezoek in de keukens van deze chefs. Al kokend gaat ze in gesprek met onder anderen Joris Bijdendijk, Yvette van Boven en Luc Kusters. Je hoort het sissen van het vet, het mes dat door de groenten snijdt en de peper die wordt gemalen. Om honger van te krijgen!

Soort verhalen: 1-op-1 gesprek tussen Hiske en verschillende chefs

Duur: 45-60 minutren

Frequentie: momenteel geen nieuwe afleveringen

pluijms chef culinaire

Pluijm’s eetbare podcast

René Pluijm kennen we van zijn programma Pluijm’s Eetbare Wereld, waarin hij in verschillende landen en streken op zoek gaat naar culinaire schatten. Het programma is van de buis, maar inmiddels heeft hij een (bijna) gelijknamige podcast. Hierin gaat René met zijn steeds wisselende gasten op zoek naar wat het nou precies is dat onze zintuigen zo kan prikkelen.

Soort verhalen: 1-op-1 interviews

Duur: 45-85 minuten

Frequentie: momenteel geen nieuwe afleveringen

mangiare culinair

Mangiare!

Deze podcast is oorspronkelijk een radioprogramma dat iedere vrijdag om 19:30 uur te beluisteren is op NPO Radio 1. Mangiare! wordt live gemaakt en opgenomen, voor corona in het bijzijn van een publiek, waardoor de podcast lekker losjes is. Petra Possel praat met gasten uit de wereld van eten en koken over hun vak, afgewisseld met een aantal vaste rubrieken. Ook is er ieder seizoen een kookwedstrijd, waarvan de inzendingen in verschillende afleveringen door het jaar worden behandelt. Aan het einde van het jaar wordt er live gekookt en een winnaar gekozen door een hongerige jury. 

Soort verhalen: iedere aflevering is anders. Van diepte-interviews en biografische diners, tot hap-snap afleveringen waarin een breed spectrum aan ingrediënten de revue passeert. 

Duur: 45-60 minuten

Frequentie: 1x per week

wat schaft de podcast

Wat Schaft de Podcast

Jeroen Doucet en Jonas Nouwen koken thuis op hoog niveau en gaan in deze podcast tot de bodem (van de pan). Van hummus tot Koreaanse BBQ en van kaasfondue tot hotsauce: de mannen willen er alles over weten. Een show die qua sound design heerlijk in elkaar zit, waardoor niets kan afleiden van het hoofdonderwerp: goed en lekker eten. Een aanrader voor elke (thuis)kookgek en foodfreak.

Soort verhalen: keukentafelgesprek tussen de mannelijke culi’s die van tevoren gedegen huiswerk hebben gedaan. Meestal toegewijd aan een specifiek ingrediënt, regio of bereidingstechniek. 

Duur: 45-60 minuten

Frequentie: 1x per 2 weken

wat schaft de podcast bestellen kan altijd nog

Bestellen Kan Altijd Nog

Eveneens uit de keuken van de heren Doucet en Nouwen en kakelvers! Deze show is korter dan de grote boer (Wat Schaft de Podcast) en is bedoeld om een lekker weekmenu te kunnen maken. In een kwartier tijd krijg je inspiratie voor de hele week, want met hun recepten en shownotes kun je meteen naar de (super)markt en aan de slag. 

Soort verhalen: korte tour langs lekkere kookinspiratie. 

Duur: 10-15 minuten 

Frequentie: 1x per week 

opscheppers

Opscheppers 

Wil je gewoon lekker luisteren naar dolenthousiaste kookfanaten? Dan is dit een show voor jou. 

Emma de Thouars, Marieke Migchelbrink en Brian Mahulette scheppen op hun lekkerste culinaire uitstapjes. Soms is dat een gestoofd konijn in New York City, soms gewoon een wit kadetje met smeerworst. Net als de inhoud van hun (koel)kasten zijn de onderwerpen onwijs uiteenlopend. Zo worden tips voor het leggen van een goede bodem voor je op stap gaat, niet geschuwd. 

Soort verhalen: keukentafelgesprekken tussen 3 vrienden die alle hoeken gaten van de culinaire wereld proberen te ontdekken.

Duur: 45-60 minuten

Frequentie: 1x per week

bekt lekker

Bekt Lekker de podcast 

Makers Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer draaien al een tijdje mee in de Nederlandse eet-wereld. Vol energie en enthousiasme vertellen over ze hun laatste ergernissen, bevindingen en eetervaringen. De show zit in elkaar als een kleurrijke doos autodrop, want aan verschillende onderwerpen en catchy soundbites is geen gebrek. Vooral leuk voor iedereen die liever aan tafel zit, dan achter de pannen staat. 

Soort verhalen: gesprek tussen twee Culi-fans over de actualiteiten in het Nederlandse food landschap. 

Duur: 45-60 minuten

Frequentie: 1x per 2 weken

makkelijke eters

Makkelijke eters

Hiske Versprille en Joël Broekaert, restaurantrecensenten van statuur, raken ook buiten werktijd niet uitgepraat over (lekker) eten. Maar waar ze normaal gesproken in de pen klimmen om een stevig rapport op te stellen over de haute cuisine in ons land, kiezen ze nu voor gemeengoed. In makkelijke eters komt onze culinaire ‘laagcultuur’ ter tafel, zoals de anatomie van viennetta en de succesformule achter een zak paprikachips. Perfect voor iedereen die graag naar sterrenrestaurants gaat – en daarna net zo lief nog een rondje snackbar doet. Ook bellen ze regelmatig met Ava Mees List, sommelier van het beste restaurant ter wereld (Noma) en ze bieden een helpende hand aan luisteraars met kookproblematiek. 

Soort verhalen: keukentafel gesprek tussen zeer ervaren eters

Duur: 45-60 minuten

Frequentie: momenteel geen nieuwe afleveringen

eetgeheimen miljuschka

Eetgeheimen 

In de podcasterie van Miljuschka kruipt de keukenqueen met haar gast op de bank voor een luchtig tot diepgaand interview over diens eetwereld. Geen moeilijke technische termen, maar gepassioneerde gesprekken waardoor het water je direct in de mond loopt.

Soort verhalen: persoonlijke interviews over de eet-wereld van de gast. 

Duur: 45-60 minuten

Frequentie: momenteel geen nieuwe afleveringen

kookboekenclub

De Kookboekenclub

Ronald Giphart en Danny Jansen, echte kookboekenconaisseurs, bladeren zich de blaren op de duimen. Iedere show nemen ze een ander boek onder de loep en gaan in gesprek met de makers daarvan. Ze koken, ze proeven en delen boeken uit hun eigen collectie. 

Soort verhalen: trio-interview vanuit de 2 hosts 

Duur: 45 minuten

Frequentie: momenteel geen nieuwe afleveringen

het laatste avondmaal

Het Laatste Avondmaal 

Een show met een grimmige titel en een liefdevol karakter. Juist door de koppeling met eindigheid, wordt de liefde voor ons lievelingseten extra sterk. Dat weet Samuel Levie maar al te goed over te brengen. In zijn keuken – of die van zijn gast – kookt Samuel gerechten van betekenis en duikt de diepte in. Een show die lekker balanceert tussen diepgang en vermaak. 

Soort verhalen: show waarin wordt gekookt en geïnterviewd

Duur: 30-40 minuten 

Frequentie: momenteel geen nieuwe afleveringen

mijn vader afhaalchinees

Mijn vader is een afhaalchinees

Een korte show (slechts 3 afleveringen dik) waarin Felicia Alberding een ronde doet langs dönerzaken, Surinamers en afhaalchinezen. Een kleurrijke serie, waarin de verbinding tussen keukens en culturen het hoofdgerecht vormt. Door te luisteren leer je meer over de kookculturen waar we van jongs af aan zo verknocht aan zijn. We waarschuwen je ook vast voor een veelvoorkomende bijwerking: kilo’s meer waardering voor gerechten die je tot op heden als ‘doorsnee’ beschouwde. 

Soort verhalen: journalistieke reportage + interviews. 

Duur: zo’n 35 minuten

Frequentie: momenteel geen nieuwe afleveringen

bezeten van eten podcast

Bezeten van Eten

Hoe ziet het culinaire leven er uit van iemand die juist níét zoveel met eten heeft? Voor wie het gewoon brandstof is en pure noodzaak? Wij kunnen ons er weinig bij voorstellen, maar dankzij Lize Korpershoek begrijpen we dat een beetje beter. Ze gaat op ontdekkingstocht langs keukens en culturen om die klik met koken te vinden en neemt ons mee op haar luchtige reis. 

Soort verhalen: korte interviews 

Duur: maximaal 15 minuten

Frequentie: momenteel geen nieuwe afleveringen

fuck wijn

Fuck Wijn 

Naast kookboeken, is er in de keuken van Ronald Giphart ook nog ruimte voor vrienden en alcoholische versnaperingen. Samen met Ronald van de Streek en bijzondere gasten, zoals Youp van ’t Hek en Anniek Pheifer, behandelt hij iedere aflevering een specifieke bierstijl door klassiekers en moderne versies te vergelijken. 

Soort verhalen: keukentafelgesprekken met 2 hosts en 1 of 2 gasten

Duur: zo’n 45 minuten 

Frequentie: momenteel geen nieuwe afleveringen

keukencast podcast

KeukenCast 

Eva Posthuma de Boer zit aan het hoofd van de tafel in haar KeukenCast. De kookboekenschrijfster diept in het gezelschap van twee gasten een specifiek ingrediënt uit. Waar komt het vandaan, hoe smaakt het, wat maak je ermee? Van culinair journalisten tot grote chefs: iedereen is welkom bij Eva en in haar kast is eindeloos veel plek voor allerlei lekkers. 

Soort verhalen: keukentafelgesprekken

Duur: 30-45 minuten

Frequentie: momenteel 1x per week 

smaakmakers podcast

Smaakmakers 

Een hobbykok die graag radio maakt, dat is Zegert van der Linde. Gezichten uit de foodmedia spelen hier de belangrijkste rol en twee keer per maand voelt Zegert zo’n smaakmaker aan de tand over eten, koken, drinken en alles daar omheen. 

Soort verhalen: keukentafelgesprekken 

Duur: 2-60 minuten 

Frequentie: 1x per 2 weken

cityguys podcast

Cityguys 

Nog meer trek in verhalen uit de voorhoede van de Nederlandse food marketing? De drie Cityguys (marketeers, bloggers en hamburgerverslaafden) gaan om tafel en bespreken de nieuwste trends op het gebied van eten en horeca. 

Soort verhalen: keukentafelgesprekken

Duur: 45-75 minuten

Frequentie: momenteel geen nieuwe afleveringen

makkelijke eters Nederlandse podcasts