Kun jij een fruitsoort noemen die stiekem gewoon op de groente-afdeling thuis hoort? Waarschijnlijk wel, want rabarber is er zo één. De groen-rode stengels zitten bomvol vezels en vitamine C en zijn tegelijkertijd fantastisch om jam mee te maken of gebak mee te vullen! Wanneer is het rabarberseizoen en hoe verwerk je het op z’n lekkerst? Je leest het hier!
Kun je wel wat extra vitaminen gebruiken? Maak dan onze powershake met groente en fruit.
Rabarberseizoen 2024 in Nederland
In een ideale (culinaire) wereld zouden we het hele jaar van rabarber kunnen genieten, maar het is en blijft een seizoensgebonden groente. In Nederland loopt het seizoen van rabarber ongeveer van eind maart tot en met juni. Nu is dus hét moment om je tegoed te doen een deze natuurlijke lekkernij!
In deze maanden is rabarber op zijn best en het makkelijkst verkrijgbaar bij je groenteboer en (super)markt. Soms begint het rabarberseizoen iets eerder of iets later, afhankelijk van de weersomstandigheden in het voorjaar. De groente gedijt goed in koele, vochtige omstandigheden. Je moet er dus niet raar van opkijken wanneer het seizoen later begint indien het voorjaar erg droog en warm is geweest.
Ook leuk om te weten: wow, 6x fruit waarvan je denkt dat het groente is!
De stengels of de bladeren eten tijdens het rabarberseizoen?
Rabarber groeit als stevige stengels (met de welbekende draden) vanuit een dikke wortelstok en heeft grote bladeren die boven de grond uitsteken. De stengels zijn rood of groen en hebben een zure smaak. De groente behoort tot dezelfde familie als de duindoorn en de hennep.
De groente bevat veel oxaalzuur, wat klachten kan geven wanneer je rabarber in grote hoeveelheden consumeert. De bladeren kun je ook beter laten staan: die zijn giftig.
Gelukkig geldt dat niet voor de stengels, die zijn helemaal veilig! Ga je op jacht naar een paar mooie stengels rabarber? Kies dan de exemplaren die nog stevig en glanzend zijn. Hoe roder de stengel, hoe zoeter hij is.
Na aankoop kun je rabarber in de koelkast bewaren, bij voorkeur in een papieren zak of losjes verpakt in plastic. Op deze manier blijft rabarber ongeveer een week goed.
Goed om te weten: dit eten wil je écht niet in de koelkast bewaren.
Wanneer rabarber oogsten?
Ben je de gelukkige bezitter van een moestuin? Zorg dan dat je de stengels nooit te laat oogst, het liefst voor de langste dag van het jaar – meestal rond 21 juni. Eigenlijk zijn ze tussen de twee en vier weken op hun lekkerst. Omdat ze in die tijdsspanne nog niet teveel daglicht hebben gezien, zijn de stengels zoeter van smaak en de draden minder grof.
Laat je rabarber langer groeien? Dan neemt de hoeveelheid oxaalzuur toe en wordt de smaak zuurder. Ook de draden zijn dan niet meer zo fijn van structuur. Voorkom daarnaast oogsten tijdens het hoogtepunt van de zomer, dat is niet goed voor de conditie van de plant.
Hij gaat gemiddeld 20 jaar mee, dus zorg maar goed voor ‘m: dan heb je er ieder rabarberseizoen veel plezier van!
Recepten met rabarber
Zodra je aan de slag gaat met je bontgekleurde stengels, zijn de mogelijkheden eindeloos. De frisse, zure smaak combineert goed met zoete ingrediënten zoals suiker en fruit. Je kunt het vooral kennen van rabarbercompote, rabarbertaart, rabarbercrumble en rabarberjam.
Rabarber in hartige gerechten
Maar het kan ook worden gebruikt in hartige gerechten, zoals bij het maken van chutneys en sauzen! Denk aan alles wat zoet-zuur is, bijvoorbeeld sticky kip met rabarber-barbecuesaus, spareribs met rabarberchutney of rabarbersoep met paprika en dragon. Maar rabarber kan ook worden geroosterd, gebakken, gestoomd of zelfs rauw worden gegeten, bijvoorbeeld in een salade.
Moet je nog wennen aan die smaakcombinatie? Begin dan rustig. Start met sinaasappel-rabarberdressing: snijd 100 g rabarber in stukken en pureer samen met 1 el (frambozen)azijn, 2 el vloeibare honing, 1 tl dijonmosterd, 40 ml olijfolie en 30 ml sinaasappelsap. Knoflookliefhebbers pureren een teentje mee. Breng op smaak met peper, zout, en eventueel nog wat extra honing of azijn. Sprenkel royaal over een frisse voorjaarssalade!
Toch meer zin in klassiek zoet tijdens het rabarberseizoen? Eén van de meest populaire methoden is om de stengels te koken met suiker en water tot ze zacht zijn. Vervolgens kan het gebruikt worden als basis voor compote, jam of taartvulling.
Of kijk hier voor heel veel inspiratie op een rijtje: 15 razendlekkere recepten met verse rabarber.