dit eten wil je écht niet in de koelkast bewaren

Hoe kouder, hoe langer vers, hoe beter! Toch? Nou, zeker niet altijd. Veel producten blijven langer goed in de koelkast, maar lang niet alle levensmiddelen hoeven koel bewaard te worden. Sommige ingrediënten worden juist níét beter van een zo’n Wim Hof-retraite in de koudste kast van je keuken. Wij vertellen je welke! 

Zou je ook wel willen dat jouw superkracht ‘eten langer houdbaar maken’ was? Het is makkelijker dan je denkt. Wij geven je tips voor ontdooien en verhitten als een expert.

Deze ingrediënten bewaar je niet in de koelkast

Vruchtgroenten zoals tomaat, aubergine en komkommer bewaar je niet in de koelkast

Tomaat, aubergine, komkommer, peper, paprika en courgette drogen in de koelkast uit en verliezen smaak. Bewaar ze niet in de koelkast maar op een donkere, koele plek tussen de 12-15°C.


Tropisch fruit = niet in de koelkast

Tropisch fruit –  is juist dol op een beetje warmte. Mango, meloen en ananas lopen terug in smaak en bederven sneller in de koelkast. Bovendien staan ze veel mooier op je fruitschaal, dus zet ze maar lekker in het zicht!


Wintergroenten – wortel, pompen, knolselderij – hóeft niet in de koelkast

Wintergroenten – hoeven verrassend genoeg niet per se koel bewaard te worden. Winterwortel, pompoen, koolraap, ongesneden boerenkool, knolselderij en aardappels blijven langer goed op een koele donkere plek dan in de koelkast. Bovendien kan de kou de structuur en smaak van aardappels aantasten: ze worden dan zoeter en korreliger. 


Uien en knoflook bederven sneller in de koelkast

Uien & knoflook – prettig om binnen handbereik te hebben én ze rotten sneller in de koelkast. Bewaar ze daarom koud, donker en droog maar buiten de koeling.


Brood bewaar je buiten de koelkast

Brood – voor velen wellicht tegenstrijdig, maar in de koelkast wordt brood veel sneller oud. Bovendien kan het in een (vochtige) koelkast makkelijker gaan schimmelen. Bewaar brood liever goed afgesloten op kamertemperatuur, of vries het in om op een later moment te gebruiken. 


Moet je avocado’s in de koelkast bewaren?

Avocado’s – kun je in de koelkast leggen om ze langer te bewaren, maar als ze nog niet rijp zijn, vertraagt de kou het rijpingsproces. Daarom is het beter om ze op kamertemperatuur te bewaren totdat ze rijp zijn en dan eventueel in de koelkast te bewaren.


Bananen kun je – als je wilt – in de koelkast bewaren, maar…

Bananen – net als bij avocado’s, steekt de kou een stokje voor het rijpingsproces van bananen. Hoewel je ze prima in de koelkast kunt bewaren, wordt de smaak er meestal niet beter op. Wil je ze langer kunnen bewaren? Plaats ze dan pas in de koelkast wanneer je ze rijp genoeg vindt: zo gaan ze toch iets langer mee. De schil kan donker worden in de koelkast, maar de banaan zelf zal nog steeds goed zijn.


Honing bewaar je beter niet in de koelkast

Honing – is ook een natuurljk product en kan daardoor de indruk wekken dat wat koelte ’t goed zal doen. Door lage temperaturen kan het juist kristalliseren en harder worden, dus bewaar het op kamertemperatuur om het vloeibaar te houden.


Eieren wel of niet in de koelkast?

Daar zijn de meningen over verdeeld. De ene helft van de redactie zet ze na aankoop direct in het voorgevormde eierbakje van de koelkast, de andere helft zet ze op een andere koele plek.

Over het algemeen wordt aanbevolen om eieren in de koelkast te bewaren om de versheid te behouden en het risico op besmetting met bacteriën te verminderen. Door eieren bij kamertemperatuur te bewaren, kan de kwaliteit achteruit gaan en kunnen bacteriën zoals salmonella zich makkelijker vermenigvuldigen. Meer daarover lees je hier: dingen die de meeste mensen niet weten over eieren.  

Behoren jij en je eieren tot ’team koelkast’? Plaats ze dan in de deur of in het midden van de koelkast: daar is de temperatuur het meest stabiel. Zorg wel dat je ze afgesloten bewaard, eventueel in de originele verpakking, om ze te beschermen tegen geuren en vocht uit de koelkast. Zo help je ze nog langer vers te blijven. 

Beschik je niet alleen over een fijne koelkast maar ook over een vriezer? Dan is het een heel goed idee om die met de lekkerste homemade kant-en-klaar maaltijden te vullen. We geven je 57x gerechten die je kunt invriezen.

niet in de koelkast
UNSPLASH