Wow! 6x fruit waarvan je denkt dat het groente is

Groente en fruit; wat is nu eigenlijk het verschil? Dat een appel fruit is en broccoli een groente is voor iedereen duidelijk. Toch zijn er ook een aantal producten die we minder goed kunnen onderscheiden. Scharen we tomaat, paprika of avocado onder groente of fruit? Wij zochten het uit!

Lees hier alles over de culinaire comeback: koken met fruit.

Hoe onderscheid je ze?

Om te ontrafelen of iets groente of fruit is, kijken we eerst hoe we ze onderscheiden. Moet groente groen zijn? Of onderscheiden we groente en fruit op basis van smaak? Fruit is zoet/zuur en gebruiken we veel in nagerechten. Groente stoppen we voornamelijk in hartige gerechten. Hoe zit het dan met ingrediënten die we gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten, zoals pompoen en biet? Het verschil kan ook liggen in de manier waarop ze bereid zijn. Fruit eten we voornamelijk rauw en groente gekookt. Maar stoofperen dan?

Maak eens één van deze heerlijke groentekoekjes!

Wat zeggen de experts?

Als we de kwestie benaderen vanuit de plantkunde bevat al het fruit zaden. Groente wordt gezien als alle andere eetbare delen van de plant, zoals stengels en bladeren. In de tuinbouwkunde houden ze daarentegen aan dat groente groeit aan kruidachtige planten en fruit aan houtachtige planten. Er bestaat dus eigenlijk geen vaste definitie voor wat groente en wat fruit is. Bovendien is het vaak cultureel bepaald. Hieronder bespreken we wat vreemde eenden in de bijt.

Avocado

Misschien is het de groene kleur en de hartige smaak van de avocado die aan groente doet denken, maar avocado is toch echt fruit! De avocado is namelijk de vrucht van de gelijknamige boom avocado. Dus kunnen we ook zeggen: an avocado a day keeps the doctor away?

Rabarber

Bij rabarber is het juist andersom! We gebruiken het voornamelijk in zoete gerechten, maar rabarber bevat geen zaden of pitten. Het is de eetbare stengel van een plant. Vanwege de zoete, zurige smaak scharen we rabarber vaak onder fruit, maar toch is het een groente!

Olijf

Een olijf is de vrucht van de olijfboom met in het midden een pit, net zoals een mango of nectarine. Daarom is dit favoriete borrelhapje fruit! We denken alleen niet dat de twee-stuks-fruit-per-dagregel hier opgaat.

Pepers

De hete pepertjes die onze favoriete gerechten lekker pittig maken, komen net zoals paprika’s en tomaten van planten van het geslacht Capsicum. Dit zijn ingrediënten die wij zien als groente, maar wel zaden bevatten. Is het dan fruit? Niet persé! Ze groeien namelijk aan houtachtige planten. Zo kunnen we ze vanuit de tuinbouwkunde toch als groente bestempelen!

Mais

In een ideale wereld zou het eten van een lekkere bak popcorn onder twee ons groente per dag vallen. Dan komen wij wel aan ons quotum! Helaas is mais groente noch fruit. Mais is en blijft een graansoort, ook al eten wij het vaak als groente.

Pompoen

Pompoen is een van onze favoriete ingrediënten, maar ook moeilijk in te delen. Pompoenen zijn voornamelijk oranje, maar kunnen ook groen zijn. Ze smaken goed in zowel hartige als zoete gerechten (denk aan heerlijke pumpkin pie) en bevatten zaden. Bovendien eten we pompoen niet rauw.  The jury isn’t out on this one!

Bron: voedingscentrum.nl