ken jij umeshu al? De Japanse gekoelde pruimenwijn

Ken je Japanse pruimenwijn ofwel umeshu? De lekkere zuren maken het een elegant, en geweldig alternatief voor een zoete dessertwijn. Serveer umeshu ‘on the rocks’ in een whiskyglas en je hebt de perfecte zomerdrank te pakken.

Even geen alcohol? Probeer deze sprankelende bramenshrub!

Wat is pruimenwijn?

De naam ‘wijn’ is eigenlijk misleidend aangezien het om een zoete likeur gaat gemaakt met steenharde pruimen die zo zuur zijn dat je gezicht ervan samentrekt. Eigenlijk is pruim ook een Nederlandse taalverwarring, want ume is eerder een type abrikoos. Dat proef je ook, umeshu (de Japanse benaming van pruimenwijn) heeft net als een abrikozenpit iets weg van amandelen en amaretto.

De basis van pruimenwijn is een heldere, goedkope alcohol (shochu). Dit Japanse distillaat is sterk vergelijkbaar met vodka en heeft een alcoholpercentage van 35-45%. Het kan gemaakt worden van gierst, rijst, zoete aardappel, gort, boekweit (soba), kastanjes, en zelfs sesam.

Aan deze shochu worden de onrijpe ‘pruimen’ toegevoegd samen met suiker. Meestel wordt hiervoor kandijsuiker (korizato) gebruikt. Zo simpel is het om pruimenwijn te maken. Je hebt alleen wel een portie geduld nodig, want eer dat de pruimenwijn voldoende gerijpt is, ben je drie maanden verder. Vandaar dat steeds meer Japanse stedelingen dit drankje niet meer zelf brouwen.

Zo maak je zelf pruimenwijn (umeshu)

Traditioneel opkikkertje

In het boek De Japanse Keuken beschrijft Nancy Singleton Hachisu dat umeshu onderdeel is van een reeks ongezoete (of nauwelijks gezoete) geneeskrachtige drankjes. Naast zure pruimen worden zure wilde bessen, kweeperen of ginseng op een zelfde manier op shochu gezet om te trekken.

Hachisu schrijft dat deze drankjes zijn bedoeld als opkikkertje, bijvoorbeeld als je je zwaarmoedig of verdrietig voelt, of als verwarmend kruidendrankje tegen kou. Vanwege deze gezondheidsovertuigingen was het vroeger heel normaal om kinderen ook een glaasje gekoelde pruimenwijn voor te zetten.

Om het in perspectief te plaatsen: in Nederland dronken kinderen in de 17e eeuw ook gewoon alcohol, zogeheten scharrebier – een heel licht bier dat schoner was dan het kraanwater destijds.

Verschillende soorten pruimenwijn

Naast de standaard umeshu kan pruimenwijn in verschillende stijlen worden gemaakt.

Nigori deze pruimenwijn is ongefilterd, waardoor het lijkt alsof er wolkjes in de fles zweven. Nigori betekent dan ook ‘bewolkt’, verwijzend naar de troebele textuur van de drank. Deze stijl wordt gemaakt met geraspte pruimen, zodat het vruchtvlees nog meer smaak kan afgeven aan de alcohol.

Genshu als deze term op de fles staat weet je dat de alcohol niet is aangelengd, maar het originele alcoholpercentage heeft nadat de pruimenwijn zo’n drie maanden heeft gerijpt. Veel commerciële fabrikanten blenden sterkere batches umeshu met water zodat het alcoholpercentage gelijk blijft in elke fles.

Bruisende umeshu heerlijk frisse pruimenchampagne die erg lekker smaakt in een flute. Er zijn merken op de markt die de umeshu mengen met andere fruitsappen zoals appel, sinaasappel, of yuzu voor een lekker zomers drankje.

Koshu traditioneel wordt umeshu een paar maanden getrokken, deze variant wordt nog veel langer gerijpt, soms op eikenhouten vaten voor een whisky-achtige smaak.

Kokuto voor deze stijl wordt bruine suiker gebruikt, dat levert een zoetere pruimenwijn op met een intense geur.

Hoe serveer je het?

Op allerlei verschillende manieren. Het meest gebruikelijke is om umeshu in een tumbler uit te schenken met ijsblokjes of ‘straight’ zodat de drank niet verdunt. Maar je kan er ook wat bruisend water bijdoen, of een cocktail maken met gemberbier, ijsthee, whisky, of prosecco bijvoorbeeld.

Lees ook: In Rotterdam? Ga zeker langs deze Japanse deli

umeshu pruimenwijn unsplash
UNSPLASH