Recept: Phoebe Wood and Kirsten Jenkins
Fotografie: Chris Court
Styling: Kirsten Jenkins
Er zijn twee soorten Instagrammers: zij die verlekkerd een foto ‘liken’ en deze waarschijnlijk na een seconde weer vergeten zijn, en zij die het bericht opslaan en ook daadwerkelijk met de receptuur aan de slag gaan (althans, dat hopen we).
Wat nu zo geestig is: leg de top 3 met de meeste likes naast de top 3 met posts die het vaakst zijn opgeslagen in de maand februari, en ze komen totaal niet met elkaar overeen!
Wat de likes laten zien is dat we vooral zin hadden in gebak, brood, romige mudcakes, en choco-toetjes en minder in spruitjes (nou, wat een verrassing), gnocchi en ragù met vis en mosselen.
De nummer vijf: wodka-pasta
Wat deze wodka-pasta extra speciaal maakt is de pittige ‘nduja worst. Verwacht bombastische smaken die toch allemaal heel goed samengaan.
wodka-pasta met ‘nduja
Dat gulle scheutje wodka doet echt niet alleen wonderen voor je humeur. Kijken we op moleculair niveau dan heeft wodka wel degelijk een functie; het plakt de vetoplosbare smaakstoffen uit de tomaten, 'nduja, slagroom en knoflook aan elkaar zodat de pasta nóg romiger wordt. Goed excuus om een flesje in huis te halen…
Op vier: snelle spinazie-ricottapasteitjes uit de airfryer
Donna Hay verblijdt ons met een recept waar blijkbaar niet alleen wij naar op zoek waren: snelle – en best wel gezonde – pasteitjes uit de airfryer.
snelle spinazie-ricottapasteitjes uit de airfryer
Donna Hay: ‘Ik krijg nooit genoeg van deze krokante, snelle pasteitjes met de lekkerste romige kaasvulling. Met tortilla’s gaat het nog eenvoudiger. De ingrediënten kun je naar smaak aanpassen.’
Op drie: chocolademousse met gekaramelliseerde balsamico-druiven
Er zit een heel verrassend ingrediënt in deze chocomousse…
chocomousse met gekaramelliseerde balsamico-druiven
Verras je gasten met dit vegan dessert! Ja dat lees je goed. Niemand vermoedt hoe makkelijk het te maken is én dat er geen zuivel aan te pas komt. De tofoe herken en proef je niet meer.
We weten niet hoe het bij jullie zit, maar wij snakken naar taart. Een goudbruine, knapperige taart vol nootjes en zoete karamelsmaken—precies wat we nodig hebben om deze eindeloze winter te doorbreken.
karamel-notentaart
We weten niet hoe het bij jullie zit, maar wij snakken naar taart. Een goudbruine, knapperige taart vol nootjes en zoete karamelsmaken—precies wat we nodig hebben om deze eindeloze winter te doorbreken.
Het recept met de meeste likes: eenkoornbrood van Joris Bijdendijk
Dit recept kreeg van jullie de meeste likes. Snappen we, want een broodje van Joris Bijdendijk moet je natuurlijk geproefd hebben!
eenkoornbrood van Joris Bijdendijk
Joris Bijdendijk: ‘Wil je met verse gist brood bakken met veel smaak en een goede korst, laat het dan voorfermenteren. Deze pre-ferment noem je poolish.’Als je het deeg voor het brood zaterdagmiddag al maakt, wordt je zondagse ontbijt à la Joris een eitje! Tip: begin een dag eerder met de poolish.
Mudcake bak je low & slow – het heeft tijd nodig om op te stijven. Zo’n Amerikaanse cake bestaat immers voornamelijk uit chocolade, boter en suiker. Laat je niet verleiden om de oventemperatuur te verhogen!
appel-mudcake met roomkaas & karamel
Amerikanen zweren bij mudcakes: smeuïge, intense cake die hun naam danken aan hun rijke, bijna ‘modderige’ textuur. De combinatie van sappige appel, romige roomkaas en een fluweelzachte karameltopping tilt deze klassieker naar een hoger niveau. Perfect voor een feestelijk dessert of een verwenmoment in het weekend.
Nooit genoeg mudcakes, toch? Daarom hebben we ook deze recepten voor je:
citroen-karnemelk-mudcake met roomkaasglazuur
Amerikanen zweren bij mudcakes, een smeuïg dessert – bijna fudge-achtig – dat zijn naam dankt aan zijn ‘modderige’ structuur. Willen en kunnen wij ook! Daarom: een winterse mudcake-variant met frisse karnemelk en lekker veel citroenrasp.
Mudcake-weetjes: de klassieke versie wordt gemaakt met pure chocolade, maar in dit geval gebruiken we een hoge concentratie witte chocolade. De structuur is vrij stevig, dus niet luchtig en bijna fudge-achtig, zo smeuïg. Omdat witte chocolade snel verbrandt, gaar je deze mudcake op hele lage temperatuur. De smaak te pakken gekregen? Maak ook eens deze mudcake met mandarijnsiroop.
Een stevige chocoladetaart met een zachte, smeuïge kern. Wat wil je nog meer? Deze mudcake met witte-chocoladeglazuur heeft het allemaal. Extra lekker door een vleugje kaneel.