Recept: Ellie & Sam Studd,
Fotografie: Chris Court,
Styling: Kirsten Jenkins
In samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie
Als je denkt aan futuristisch voedsel, komen beelden van kweekvlees, algenburgers en gevriesdroogde astronautenmaaltijden waarschijnlijk eerder in je op dan een doodgewone aardappel. Toch is de pieper misschien wel de meest futuristische krachtbron die er is.
Duurzaam, veelzijdig, energierijk en perfect voor de circulaire economie – de aardappel verdient een plek in de toekomst van ons eten.
Powered by de pieper: de aardappel als brandstof
Op de Pieper Pomp, een ludiek ‘oplaadstation’ in Amsterdam-Noord, werd onlangs bewezen dat je met een goede portie aardappelen verder komt dan met een stekker. Scholieren sprongen op de ‘Pieper Bike’ en ontdekten dat hun eigen spierkracht een fatbike met gemak verslaat.
Hun brandstof? Geen elektriciteit, maar aardappelkracht. Een slimme knipoog naar het verleden én een statement naar de toekomst: waarom zouden we altijd afhankelijk willen zijn van accu’s als ons lichaam zelf de energie kan opwekken?
Voedingskracht van de aardappel
De aardappel is immers een compacte energiebom boordevol essentiële voedingsstoffen. Hij bevat complexe koolhydraten die zorgen voor langdurige energie, veel vezels voor een gezonde spijsvertering en een flinke dosis vitamine C en B6.
Bovendien is de aardappel van nature vetarm en een uitstekende bron van kalium, wat helpt bij een goede spierfunctie en hydratatie. Geen wonder dat hij al eeuwenlang een belangrijk basisvoedsel is voor sporters en hardwerkende mensen wereldwijd.
De pieper als duurzame energiebron
In tijden waarin we zoeken naar duurzamere voedselopties, is de aardappel onmisbaar. Aardappelen groeien in verschillende klimaten en hebben minder water nodig dan rijst of tarwe. Bovendien is de aardappel een ster in de circulaire keuken: schillen kunnen verwerkt worden tot veevoer of zelfs als basis dienen voor biologisch afbreekbare verpakkingen (of gooi de schillen in je schillenbouillon).Van stamppot tot chips en gnocchi – de aardappel is ongekend veelzijdig.
Proef de toekomst
Hoog tijd om de kracht van de aardappel zelf te ervaren? Probeer eens een van onze verrassende aardappelrecepten, van voedzame ovenschotels tot knapperige aardappelpannenkoekjes.
Bekijk hier een selectie van onze favoriete recepten:
geroosterde nieuwe aardappeltjes met spinazie à la crème
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Hij noemt zichzelf een thuiskok die recepten schrijft. Dus verwacht geen ingewikkelde gerechten met uitgebreide ingrediëntenlijsten en moeilijke technieken. Nigels gerechten zijn eenvoudig, vol smaak en altijd met een originele twist of verrassend ingrediënt!
Aardappel met zalm is altijd goed. Dit gezonde recept kan niet ontbreken in dat lijstje. De aardappel wordt heerlijk crunchy door het roosteren en getopt met veel kruiden. Het gerecht staat snel op tafel en is daardoor ideaal voor doordeweeks.
gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan
In het gezin van de Deense chef-kok Mikkel Karstad neemt eten een bijzondere plaats in. Hij en zijn vrouw Camilla laten hun vier kinderen zoveel mogelijk ingrediënten proeven én trekken er vaak op uit om allerlei eetbaars zelf te zoeken en daarmee te koken. Resultaat? Het fantastische kookboek Nordic Family Kitchen.Een van de gerechten in het kookboek is dit recept voor gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan. Een fantastisch bijgerecht met frisse, hartige smaken.
Begin 1 dag eerder aan dit recept. In plaats van Pont l’Évêque kun je ook een goede camembert nemen. Pont l’Évêque is koemelkkaas uit het gelijknamige plaatsje in Normandië. Hier werden in de 12e eeuw al regionale kaasmarkten gehouden en zo is deze kaas bekend geworden. Dit is roodschimmelkaas met een gewassen korst. Het rijpingsproces verschilt per soort, hoe langer de rijping, hoe sterker de smaak.Tip! De aardappelplakjes moeten écht flinterdun zijn. Als de schijfjes te dik zijn, zullen de plakken uiteen vallen tijdens het bakken.
Tuurlijk kun je aardappels koken. Of poffen. Of als schijfjes bakken in een pan. Maar daar wil je niets meer van weten zodra je dit hebt geproefd. Krokanter dan dit wordt het niet en dit recept zal je niet snel vervelen. Het geheim? Eendenvet en baking soda. Die zorgen er samen voor dat de aardappels niet alleen een heerlijk diepe smaak krijgen, maar ook perfect crispy worden aan de buitenkant, en fluweelzacht vanbinnen. Deze krokante aardappels uit ALL FIRED UP kun je heel goed een dag van tevoren maken, stop in dat geval voor de één na laatste stap. Bak de aardappels op het moment suprême af in een flink hete oven.
Deze vada pav, oftewel Bombayburgers,met gefrituurde aardappelkoeken bewijzen dat een dubbele dosis carbs perfect kan werken. Je serveert ze met twee sauzen: friszure korianderrelish en chili-kokos-chutney. Gebakken chilipepers geven extra pit.