Een feloranje Le Creuset-braadpan, een icoon in de keuken. Je herkent ’m uit duizenden: die zware gietijzeren pan in feloranje (Tegenwoordig zijn ze er in talloze tinten – van ingetogen tot opvallend – dus er is er altijd wel een die past bij jouw keuken).
Al 100 jaar lang is Le Creuset een vaste favoriet in keukens over de hele wereld, van oma’s keukentafel tot hippe foodies op Instagram. Maar wat maakt deze pan nou zo’n succes?
Een klassieker sinds 1925
Het verhaal begint in 1925 in Brussel. Twee mannen – een expert in gieten en een ander in emailleren – vonden een manier om gietijzer te voorzien van een glanzende gekleurde laag. Hun eerste pan kreeg de kleur ‘Volcanique’, geïnspireerd op de gloed van gesmolten lava. Niet subtiel, wel iconisch. De naam Le Creuset zelf betekent “de smeltkroes”, een knipoog naar het gietproces en de samensmelting van vakmanschap.
Ze vestigden hun gieterij in Fresnoy-le-Grand, een klein dorpje in Noord-Frankrijk. Daar worden de pannen vandaag de dag nog steeds gemaakt. Elke pan krijgt er z’n vorm in een zandmal en wordt met de hand afgewerkt. Traditie en ambacht, maar dan eentje die je gewoon op je fornuis zet.
Wat maakt zo’n pan zo geliefd?
Misschien is het de combinatie van gebruiksgemak en levensduur. Het gietijzer zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, het email voorkomt aanbakken en schoonmaken gaat verrassend makkelijk. Dat maakt het de ideale pan voor stoofgerechten, soepen, sauzen – en eigenlijk alles waar je tijd en liefde in stopt.
En ja, ze gaan een leven lang mee. Soms letterlijk, want veel pannen worden doorgegeven van generatie op generatie. Met elk krasje een verhaal, en elk deksel dat nét iets scheef ligt een herinnering aan een zondag bij oma.
Altijd in het zicht
Le Creuset-pannen verdwijnen zelden achter keukendeuren. Je kiest ze niet alleen om hun functie, maar ook om hun uitstraling. Die ene kleur die precies bij je keuken past. Of gewoon, omdat je blij wordt van een felgele pan op het fornuis. Wat ooit begon als een feloranje uitvinding is nu een bonte verzameling pannen in allerlei kleuren, maten en vormen.
Of je ’m nu geërfd hebt of net cadeau gekregen, zo’n pan vraagt erom gebruikt te worden en nieuwe herinneringen te maken. Duik dus met plezier de keuken in en vier het 100-jarig jubileum van Le Creuset met iets heerlijks. En voor inspiratie…
…vind je hier 10 recepten die je perfect in je Le Creuset kunt maken:
stoof van kippendij met abrikozen
Deze zoete stoofpot met sinaasappel en lekker veel specerijen smaakt heerlijk met roergebakken wilde spinazie of geroosterde peentjes.Stoofvlees zacht én sappig krijgen is echt een kunst. Hier geven we je een korte stoofcursus waarin we je voorzien van allerlei stooftechnieken.
Kokosmelk maakt deze Indiase linzensoep – dahl – nog romiger. Speel vooral met de specerijen, en vervang het kerriepoeder door garam masala of een mix van geroosterde, en gemalen korianderzaadjes, komijn, Kashmiri-chili (een milde, dieprode chili), en kurkuma.
Julie Teeken: 'In de bergen van Ligurië at ik eens 'Ragu di cinghiale', een herinnering met een gouden randje; je mag me er voor wakker maken! Een frietje stoofvlees… Visueel niet het meest aantrekkelijk, maar who cares? Zooo zalig!'
Runderstoof met espresso, rozemarijn en hazelnoten
Espresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten.
Een goede ragù laat pasta meteen stralen. Maar hoe maak je deze Italiaanse topsaus eigenlijk? Alles valt of staat met de basis: soffritto, een mengsel van ui, knoflook, wortel en kruiden en natuurlijk een flinke snuf amore. Tip: bestel de runderwangen bij je slager en begin minstens 3 uur van tevoren aan dit recept.
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten. Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
Denk je aan een winterse maaltijd, dan denk je aan een heerlijke stoofschotel. Deze variant maak je met varkensvlees, bonen en rookworst. Bak wat brood af voor erbij, zodat je ook van de laatste restjes saus kunt genieten. Bovendien kun je deze stoofschotel gerust een dag of twee koel bewaren, dan smaakt het zelfs nóg beter!Toch zin in een stoof met iets meer pit? Dan is deze Perzische stoofschotel met saffraankip, venkel & zuurbes het gerecht voor jou.
Gestoofd, goudbruin gebakken, in romige vulling of krokant gefrituurd: paddenstoelen geven elk gerecht een diepe aardse smaak en een lekkere beet. Paddenstoel-goulash is een smakelijke variant op de klassieke goulash.