3 x Pittige peperpasta’s: kimchisaus, sambal en gochujang

Ook zo gek op pittig? We kijken onze ogen uit in de Aziatische supermarkt, toko en steeds vaker huis-tuin-en-keuken-supers als het gaat om pittige sausjes en smaakmakers. Van een schap vol verschillende soorten sambal tot Koreaanse gefermenteerde goedjes en andere lekkere pittigheden. Deze 3 pittige peperpasta’s mogen niet in jouw keukenkastje ontbreken.

Zelf sambal maken? Ga voor deze instapsambal met tomaat of een wat pittigere variant met terasi (garnalenpasta)

3 x pittige peperpasta’s

Oh Na Mi Kimchi Saus

We kennen inmiddels allemaal wel kimchi: gefermenteerde kool uit Korea. Het Nederlandse Oh Na Mi maakt naast hun befaamde kimchi nu ook jang: pittige hot sauce van het sap van kimchi. En dat smaakt gruwelijk lekker over zo’n beetje alles, variërend van burgers en tosti’s tot salades, vis en vlees. Verkrijgbaar bij toko’s, Marqt en Crisp.

Sambal van Opa Co

Met roots in Indonesië en een zoon die de Michelinsterren van de hemel kookt kan het bijna niet anders dat Co – de vader van Syrco Bakker van restaurant Pure C – ook zijn weg vindt in de keuken. Sterker nog, hij kreeg zóveel complimenten over zijn zelfgemaakte sambal dat hij besloot de smaakmaker online te verkopen. Dus kun je nu thuis genieten van huisgemaakte Sambal Opa Co, zoals de kleinkinderen hem noemen. Lekker om van alles mee op smaak te brengen, begin maar eens op een boterham met kaas. Salamat makan!

Gochujang

Wie weleens Koreaans eet, kent vast ook de pittige pepeprpasta gochujang. Of je ‘m nu bij naam of als ‘dat-pittige-zoet-hartige-goedje’ kent, één ding is zeker: deze peperpasta van gefermenteerde rode pepers geeft elk gerecht extra pit, zonder snel too much te worden. Ook fijn: door de fermentatie is de smaak fris, hartig en lichtzoet tegelijk. Gochujang koop je bij de meeste toko’s, Aziatische supermarkten en online.

Tekst: Liselotte Legebeke 

Dit en nog veel meer vind je in delicious. magazine nr. 3 ‘Spice it up’.

Cover delicious nr. 3-2021

Oh Na Mi Kimchi Jang saus
Oh Na Mi Kimchi Jang