wat is gochujang en wat doe je ermee?

wat is gochujang en wat doe je ermee?
Getty Images

Bel je partner alvast op en begin kalm – om daarna langzaam over te gaan in smekende modus – om te vragen of er echt niet nog een potje chilipasta bij mag in de koelkast. ‘Ja lieverd, ik weet dat we al tien potjes hebben. En nee, ik gebruik ze niet allemaal elke dag. Maar gochujang is anders. Echt. Dit gaat ons leven nóg lekkerder maken!’

Sambal is heerlijk. Sriracha? Fantastisch over noedels, kippenvleugels en bánh mì. Harissa is een vurige klap in je gezicht – maar dan met de elegantie van frisse karwijzaadjes. En crispy chili-olie… de naam zegt het al: krokant, pittig, verslavend.

Maar ben je op zoek naar een zoetere, funky chilismaak met diepe umami-tonen van sojasaus? Dan is gochujang (spreek uit: go-tsjoe-djang) the one and only.

Wat is gochujang?

Het is het geheime ingrediënt wat Koreaanse kimchi en tofu-stoofpotten hun zoete hitte geeft, bibimbap de pittige nasmaak, en tegenwoordig ook pastagerechten in de fik zet (op een goede manier!).

Kan ik zelf gochujang maken?

Gochujang wordt gemaakt van chilivlokken (gochugaru), kleefrijst en sojabonen. Het is een beetje pittig, een beetje gefermenteerd funky, en heeft een zoete smaak die veel verder rijkt dan suiker.

Zelf maken is een beetje een project, want het is een gefermenteerde pasta die traditioneel maandenlang staat te rijpen in aardewerken potten onder de zon. Voor de kok die van een uitdaging houdt, kun je op maangchi.com het recept vinden.

Wat het extra interessant maakt, is de umami-achtige smaak, je zou het zelfs kunnen vergelijken met het scherpe randje van een goede Franse kaas. In tegenstelling tot andere chilipasta’s voegt gochujang dus niet alleen pit toe, maar ook een hartig randje. Wil je gochujang de eer geven die hij verdient, laat hem dan de hoofdrol spelen in je gerechten.

Wat ook zo handig is met gochujang is dat je precies weet hoe pittig de pasta is als je er vaker mee kookt. Waar elke chili varieert in smaak en pikantheid, vrij willekeurig dus, is gochujang een stabiele factor. Je kunt ervan op aan dat de theelepel met vuurrode chilipasta morgen net zo pikant is als volgende week.

Hoe gebruik je gochujang?

Omdat de smaak zowel vol als relatief mild is (voor een chilipasta dan), tilt gochujang groentegerechten echt naar een hoger niveau. Aubergine, bloemkool en sperziebonen doen het geweldig wanneer je ze in een pan aanbakt, gaart tot ze zacht zijn, en ze daarna een sausje maakt met gochujang en sojasaus of bouillon (gooi er wat lente-ui en geroosterde sesamzaadjes over voor wat crunch).

Het is ook een snelle marinade voor dunne plakjes rund- of varkensvlees voor op de grill of in de wok. Voeg rijstazijn en sojasaus toe, laat een paar uur marineren en bak het dan gaar.

Bovendien is gochujang dé basis voor zelfgemaakte kimchi en maak je er heel eenvoudig een mayonaise mee op smaak of natuurlijk de klassieke saus voor bibimbap.

Recepten met gochujang

soul bowl met pittige kip
Deze soul bowl met pittige kip zit tjokvol lekkere én gezonde ingrediënten en staat in een halfuur op tafel. Perfect voor een drukke dag. Vork in de aanslag!
naar recept
soul bowl met pittige kip | delicious
sticky gochujang-tofu met romige kimchi-pindasaus
Tofoe is een gezonde, eiwitrijke vleesvervanger waar je alle kanten mee op kunt. In dit recept wordt de tofoe eerst gemarineerd in een pittige Koreaanse gochujangsaus en daarna kort gebakken. Het gerecht wordt afgemaakt met noedels, boksoi en een bijzondere kimchi-pindasaus. Eet smakelijk!
naar recept
sticky gochujang-tofoe met romige kimchi-pindasaus
gochujang-spiesjes met gegrilde bimi en limoen
De gochujang geeft deze spiesjes een volle, pittige smaak en een prachtig rode kleur. Knapperige bimi ernaast en je hebt een perfect bbq-maal.
naar recept
bibimbap
De Koreaanse keuken is niet heel ingewikkeld. Er wordt veel gestoofd en gesudderd en de bbq is vaak van de partij. Soms ben je wel wat tijd kwijt aan marineren of fermenteren.
Gelukkig zijn daar ook trucjes voor, zoals dit snelle inmaakrecept waarbij je de komkommer, daikon en wortel laat trekken in warme rijstazijn en suiker. Zo’n fris zuurtje past perfect bij bibimbap: een kom warme rijst getopt met groenten, pickles zoals kimchi, soms wat vlees en ei. Afgemaakt met sojasaus en gochujang (chilipasta) als belangrijkste smaakmakers.
Deze vegan bibimbap is een fijne start voor nieuwe fans van de Koreaanse keuken. Eet je liever bibimbap met vlees? Maak dan ook eens deze koreaanse bibimbap met entrecote.
naar recept

Bekijk ook onze tofu recepten