Bel je partner alvast op en begin kalm – om daarna langzaam over te gaan in smekende modus – om te vragen of er echt niet nog een potje chilipasta bij mag in de koelkast. ‘Ja lieverd, ik weet dat we al tien potjes hebben. En nee, ik gebruik ze niet allemaal elke dag. Maar gochujang is anders. Echt. Dit gaat ons leven nóg lekkerder maken!’
Sambal is heerlijk. Sriracha? Fantastisch over noedels, kippenvleugels en bánh mì. Harissa is een vurige klap in je gezicht – maar dan met de elegantie van frisse karwijzaadjes. En crispy chili-olie… de naam zegt het al: krokant, pittig, verslavend.
Maar ben je op zoek naar een zoetere, funky chilismaak met diepe umami-tonen van sojasaus? Dan is gochujang (spreek uit: go-tsjoe-djang) the one and only.
Wat is gochujang?
Het is het geheime ingrediënt wat Koreaanse kimchi en tofu-stoofpotten hun zoete hitte geeft, bibimbap de pittige nasmaak, en tegenwoordig ook pastagerechten in de fik zet (op een goede manier!).
Kan ik zelf gochujang maken?
Gochujang wordt gemaakt van chilivlokken (gochugaru), kleefrijst en sojabonen. Het is een beetje pittig, een beetje gefermenteerd funky, en heeft een zoete smaak die veel verder rijkt dan suiker.
Zelf maken is een beetje een project, want het is een gefermenteerde pasta die traditioneel maandenlang staat te rijpen in aardewerken potten onder de zon. Voor de kok die van een uitdaging houdt, kun je op maangchi.com het recept vinden.
Wat het extra interessant maakt, is de umami-achtige smaak, je zou het zelfs kunnen vergelijken met het scherpe randje van een goede Franse kaas. In tegenstelling tot andere chilipasta’s voegt gochujang dus niet alleen pit toe, maar ook een hartig randje. Wil je gochujang de eer geven die hij verdient, laat hem dan de hoofdrol spelen in je gerechten.
Wat ook zo handig is met gochujang is dat je precies weet hoe pittig de pasta is als je er vaker mee kookt. Waar elke chili varieert in smaak en pikantheid, vrij willekeurig dus, is gochujang een stabiele factor. Je kunt ervan op aan dat de theelepel met vuurrode chilipasta morgen net zo pikant is als volgende week.
Hoe gebruik je gochujang?
Omdat de smaak zowel vol als relatief mild is (voor een chilipasta dan), tilt gochujang groentegerechten echt naar een hoger niveau. Aubergine, bloemkool en sperziebonen doen het geweldig wanneer je ze in een pan aanbakt, gaart tot ze zacht zijn, en ze daarna een sausje maakt met gochujang en sojasaus of bouillon (gooi er wat lente-ui en geroosterde sesamzaadjes over voor wat crunch).
Het is ook een snelle marinade voor dunne plakjes rund- of varkensvlees voor op de grill of in de wok. Voeg rijstazijn en sojasaus toe, laat een paar uur marineren en bak het dan gaar.
Bovendien is gochujang dé basis voor zelfgemaakte kimchi en maak je er heel eenvoudig een mayonaise mee op smaak of natuurlijk de klassieke saus voor bibimbap.
Recepten met gochujang
Bekijk ook onze tofu recepten